Srbija

Čak 33 odsto mladih ne podržava ulazak Srbije u EU

Mi nismo odgovorni za ratne zločine, ali jesmo odgovorni za to kako ćemo se danas odnositi prema toj tragičnoj prošlosti.

To je rekla danas u Kući ljudskih prava jedna od polaznica Škole ljudskih prava za mlade Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, nevladine organizacije koja se unazad već dvadeset godina bavi edukacijom iz ove oblasti.

Prema rečima Jelene Džombić, organizatorke edukacije mladih iz oblasti ljudskih prava, do sad je organizovano više od 100 škola u Srbiji i 25 na regionalnom nivou. Kroz program je do sad prošlo više od 7.000 mladih iz Srbije, učestvovalo je više od 50 predavača i predavačica – stručnjaka iz različitih oblasti. Organizovano je više od 300 akcija mladih na lokalnom nivou i osnovano šest omladinskih grupa u različitim gradovima Srbije. Takođe, kroz ovaj program, osnovana je Mreža mladih branitelja i braniteljki ljudskih prava na nacionalnom nivou.

Danas se, u Kući ljudskih prava, zapravo, odvio završni događaj zajedničkog projekta Helsinškog odbora i Inicijative mladih, pod nazivom „Škole ljudskih prava za mlade“ koji su ove dve nevladine sprovele tokom 2018. i 2019. godine uz finansijsku pomoć EU. Prestavljen je i priručnik na nastavnike i praktičare „Obrazovanje mladih za ljudska prava“, urednice Jelene Džombić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

– Priručnik je namenjen nastavnicima srednjih škola, kolegama iz civilnog sektora koji su aktivni u oblasti obrazovanja za ljudska prava i koji rade sa mladima, i mladima koji bi voleli više da saznaju na određene teme zaštite ljudskih prava, istakla je Jelena Džombić.

Naime, prema rezultatima istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije, u kojima su mladi pitani kakva im je prva reakcija na pojam Evropske unije, najveći broj njih je neutralnih i ravnodušnih sa 40 odsto odgovora, zatim sledi 33 odsto onih sa negativnim reakcijama i tek 27 odsto ispitanika sa pozitivnim.

Na pitanje da li ispitanici podržavaju ulazak Srbije u EU, 43 odsto mladih podržava, naveo je Cizmecioglu, dok 38 odsto nije za ulazak. Oko 20 odsto mladih ne zna odgovor na to pitanje.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend