Srbija

Cenu goriva diktiraće svetske berze i kurs

Dešavanja na svetskim berzama i kurs dinara najviše će ove godine uticati na cenu goriva u Srbiji. To se već pokazalo u prva dva meseca jer je poskupljenje sirove nafte sa 90 na 120 dolara za barel, povećalo cene na domaćim pumpama oko pet dinara. S obzirom na to da se država trudi da obuzda inflaciju, domaće cenovnike i narednih meseci više će diktirati berze, kojima upravljaju spekulanti i politička dešavanja u Africi.

Slobodan Sokolović, profesor na Katedri za naftno-petrohemijsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, na pitanje o cenama nafte kaže da su prognoze da nema ozbiljne prognoze.

"Sve dosad date procene se zasnivaju na nezahvalnim prognozama kretanja političkih događaja na Bliskom istoku i u severnoj Africi. Učešće libijske nafte na svetskom tržištu od samo dva odsto sigurno ne utiče na formiranje berzanskih cena i jasno je da se nalazimo u periodu velikog spekulativnog uticaja na berzansku robu – sirovu naftu. U optimističkoj opciji relativno brzog smirivanja prilika u važnom naftnom regionu za očekivati je da će se berzanska cena u 2011. godini kretati u opsegu 85-100 dolara za barel" priča Sokolović, dugogodišnji pomoćnik ministra energetike za naftu i gas.

Kod derivata nafte, kao i kod druge robe, cena osnovne sirovine značajno utiče na cenu finalnog proizvoda. Sokolović kaže da i Srbija nije izuzetak.

"U periodu važenja uredbe o cenama derivata nafte, do 1. januara. cenovnici su zavisili od proizvođačke cene koja se određivala na osnovu berzanske cene nafte, cene transporta, uvoznih troškova i cene rafinerijske prerade, naravno i kursa dinara i dolara. Učešće proizvođačke cene u maloprodajnoj ceni derivata nafte se kretao ispod 50 odsto. U uslovima slobodnog formiranja maloprodajnih cena, a posebno formiranja cenovnih klastera na domaćem tržištu nezahvalno je procenjivati raspon učešća cene sirove nafte u maloprodajnoj ceni, ali od berzanske cene i kursa dinara, ipak, najviše zavise maloprodajne cene" objašnjava Sokolović.

Naša zemlja je visoko uvozno zavisna, a dodatni problem je što se u turbulentnim vremenima uticaj cene nafte na cene goriva po pravilu povećava u očekivanju da u sledećem ciklusu nabavke-prodaje, cena može da bude još veća. To potvrđuje i Ljubinko Savić, iz Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije.

"Pojedini trgovci s obzirom na to da imamo dugogodišnju tedenciju rasta cene sirove nafte i goriva, uključuju u cenovnu kalkulaciju i taj budući, projektovani rast sa ciljem da, sa jedne strane, amortizuju taj porast i eventualne gubitke, i sa druge strane, da obezbede siguran i redovan prihod za buduće nabavke robe. Svi ovi elementi zajedno daju krajnju cenu. U ovom trenutku ta cena na pumpama u Srbiji je drugačija od trgovca do trgovca, što je pozitivan pomak postignut otvaranjem srpskog tržišta i ukidanjem uredbe o cenama" navodi Savić.A. E. Najoptimističnije prognoze su da barel nafte u 2011. godini neće preći 100 dolarafoto: m. đurica

Događaji u Libiji pogađaju Evropu

"Prognoziranje cene nafte je najnezahvalnije. Na cenu utiču brojni faktori, od prirodnih katastrofa do ratova. Samo nemiri u Libiji koja je 18. zemlja po proizvodnji u svetu i sa svojom proizvodnjom učestvuje dva odsto u ukupnoj svetskoj potrošnji unervozili su "svetske" trgovce i izazvali špekulativni rast cena na berzi sa nejasnim prognozama kada će se te cene ustaliti. Kriza u Libiji direktno pogađa evropskog kupca jer 80 odsto libijske nafte završi na tržištu EU i učestvuje sa nešto više od 10 odsto u evropskoj potrošnji. Treba očekivati da će se sadašnje cene nafte zadržati i u narednih mesec ili dva, bez značajnijeg pada" objašnjava Ljubinko Savić, iz PKS.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend