Srbija

CIK : Predizborna kampanja za prevremene izbore na Kosovu od 25. septembra do 4. oktobra

Centralna izborna komisija je odlučila da se predizborna kampanja trajati 10 dana – od 25. septembra do 4. oktobra.

Poslednji rok za prijavu predizbornih koalicija ističe 30. avgusta u ponoć, dok je rok za prijavu političkih subjekata i kandidata 6. septembra.

Do sada su predizborne koalicije su sklopili Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska partija Špenda Ahmetija, kao i Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja sa Alijansom novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Partijom pravde Ferida Aganija.

U toku su razgovori o sklapanju predizborne koalicije između Demokratskog saveza Kosova (DSK) i pokreta Samoopredeljenje, ali još uvek nema saglasnosti o kandidatu za premijera Kosova iz redova moguće koalicije.

Demokratski savez ne odustaje od toga da Vjosa Osmani bude zajednički kandidat za premijera, dok pokret Samoopredeljenje smatra da bi to trebao da bude njen lider Aljbin Kurti.

U Demokratskoj partiji Kosova još uvek nema informacija o mogućim koalicijama ove stranke i neke druge manje političke stranke, pošto su sve dosadašnje parlamentarne partije izjavile da neće ići u koaliciju sa DPK.

Kada su u pitanju kosovski Srbi u Gračanici je danas potpisan koalicioni sporazum između Progresivne demokratske partije Nenada Rašića, Evropskog pokreta Srba Rade Trajković, Nove partije Kosova Dragiše Mirića, kao i Slaviše Petkovića i Branislava Markovića.

U saopštenju dostavljenom medijima oni navode ‘’da će njihov strateško-politički cilj biti očuvanje i jačanje Srba na Kosovu, na način koji garantuje njihov održiv opstanak’’.

Kako javlja RTK2, na izborima će učestvovati i Partija kosovskih Srba predvođenja Aleksandrom Jablanovićem, koji ne isključuje mogućnost saradnje sa drugim političkim opcijama.

Srpska lista je, sa svoje strane, izjavila da će se o učešću na prevremenim izborima na Kosovu konsultovati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dok je novu koaliciju danas u Gračanici ocenila da faktor koji ‘’narušava jedinstvo srpskog naroda’’.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend