Srbija

CINS: Ugašeni Tanjug zbog poreskog duga založio zbirku od 205 umetničkih dela

Agencija Tanjug založila je umetnička dela u korist Grada Beograda kako bi odložila plaćanje poreskog duga od 5,7 miliona dinara na 60 mesečnih rata, piše CINS.

Tanjug je, prema pisanju CINS-a, založio 205 umetničkih dela ukupne vrednosti 7.069.166 dinara (58.900 evra) kako bi mu Sekretarijat za javne prihode Grada Beograda odložio plaćanje poreza od 5.704.093 dinara na rate u trajanju od pet godina. Agencija za privredne registere (APR) usvojila je rešenje o založnom pravu nad umetninama Tanjuga 5. maja 2017.

U slučaju da Tanjug ne isplati dug u predviđenom roku Grad će moći da ga naplati prodajom umetničkih dela.

Prethodno je, 13. marta 2017, Tanjug podneo Sekretarijatu zahtev da mu se odloži plaćanje poreza, navodeći da poreski dug čini nešto više od 5 odsto ukupnog godišnjeg prihoda Tanjuga u prethodnoj godini, kao i da bi im prinudna naplata celokupnog iznosa nanela „bitnu ekonomsku štetu” i bila „neprimereno veliko opterećenje“.

Na osnovu dokumentacije do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ne može se zaključiti da li je Tanjug počeo da otplaćuje dug. U dokumentima je navedeno da se dug odnosi na porez na imovinu i naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, međutim nije precizirano o kojoj je imovini reč.

Prema podacima katastra nepokretnosti, Tanjug ima pravo na korišćenje 122.908 m2 državnog zemljišta u beogradskim opštinama Čukarica i Zemun. Reč je o njivama i objektima, među kojima su poslovne i porodične stambene zgrade. Sedište Tanjuga od šezdesetih godina prošlog veka je u državnoj zgradi u centru Beograda, koja je jedan od 155 spomenika kulture u Srbiji.

Procenu vrednosti 197 slika i osam skulptura u vlasništvu Tanjuga, koje se nalaze u prostorijama ove novinske agencije na Obilićevom vencu u Beogradu, uradio je sudski veštak za oblast likovnih umetnosti Instituta za ekonomska istraživanja.

Neka od najvrednije procenjenih dela založene imovine agencije Tanjug jesu skulptura Stevana Bodnera od 1.859.981 dinara, dve slike Stojana Aralice od po 309.997 dinara, slika Ljubice Cuce Sokić od 123.999 dinara i Martina Džonasa od 111.599 dinara.

Iz Sekretarijata za javne prihode Grada Beograda odbili su da daju intervju za CINS kako bi detaljnije objasnili dogovor s Tanjugom. Naveli su da su podaci prikupljeni o Tanjugu tajna, te da ne mogu da daju informacije o poresko-pravnom položaju ove agencije.

Đukić za UNS: A da li drugi plaćaju porez

Udruženje novinara Srbije saopštilo je, pozivajući se na dokument objavljen u Registru založnog prava Agencije za privredne registre da je Tanjug 24. marta 2017. založio 197 umetničkih slika i osam skulptura.

„Osnovni iznos obezbeđenog potraživanja je 5.704.093 dinara (oko 47.500 evra), a maksimalni iznos obezbeđenog potraživanja 6.844.911 dinara. Dan dospelosti potraživanja je 14. mart 2017. godine“, piše u Registru.

Na pitanja UNS-a na koje poreske dugove i iz kojih godina se odnosi potraživanje, izmiruje li Tanjug redovno tekuće poreske obaveze i ima li još neizmirenih poreskih dugovanja, direktorka Tanjuga Branka Đukić rekla je da ta agencija „nije dužna da to objašnjava“.

„To je pitanje da li plaćamo porez. Plaćamo. A da li plaćaju ostali mediji? Ne bih bila sigurna“, rekla je direktorka Tanjuga.

Odluka o gašenju koja nije ugasila Tanjug (VIDEO)

UNS je ranije preneo da u Napomenama uz finansijske izveštaje za 2016. koje je sačinio Tanjug stoji da je Javno preduzeće Novinska agencija Tanjug 2016. završilo sa neto gubitkom od 51.265.000 dinara (427.000 evra), dok je u 2015. godini imalo neto dobit od 34.119.000 dinara (oko 284.000 evra).

Novinska agencija Tanjug je posle dva kruga neuspele prodaje zakonski prestala da postoji 31. oktobra 2015. godine, ali i dalje radi.

Uprkos odluci o gašenju, Tanjug je potpisao i ugovor s Ministarstvom za lokalnu samoupravu.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je krajem prošle godine da očekuje da se u prvoj polovini 2018. reši status agencije Tanjug i listova Večernje novosti i Politika, odnosno učešće države u vlasništvu tih medija, odnosno da će rešenje biti poznato nakon usvajanja Medijske strategije.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je početkom godine da novinska agencija Tanjug i dalje postoji zato što se nisu stekli uslovi za njeno gašenje.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend