Srbija

Dačić o sednici UN: Niko nije pozvao da priznaju Kosovo, to se nikad nije desilo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu niko nije pozvao druge zemlje da priznaju Kosovo, što se nikad do sada nije desilo, dodavši da bi naredna sednica trebalo da bude u aprilu sledeće godine.

„Promenile su se stvari ali ne možemo biti zadovoljni situacijom na Kosovu i Metohiji, ne možemo biti zadovoljni kako se ispunjavaju sve međunarodne obaveze koje je Priština preuzela. Zato je potrebno da se o Kosovu i Metohiji raspravlja na Savetu bezbednosti UN“, rekao je Dačić posle sednice Saveta bezbednosti

Kako je saopštilo Ministaratvo spoljnih poslova, Dačić je naveo da je osnovna poruka sednice objavljivanje internog izveštaja o incidentu kada su prištinske snage bezbednosti legitimisale, lišile slobode, primenile silu prema pripadnicima UNMIK i naneli im teške telesne povrede i poziv Prištini da kazni sve odgovorne.

„To je jasan odgovor na sve priče sa prošle sednice Saveta bezbednosti kad je (ambasadorka Kosova u SAD Vljora) Čitaku pokušala da opravda ovakav gest Prištine, a sve članice Saveta su osudile takvo kršenje propisa, kada je reč o pripadnicima UNMIK, i pozvale da se to više nikada ne desi“, ukazao je Dačić.

On je rekao da je Srbija na sednici iznela sve primere oko kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu i predočila „laži kojima se Priština služi“ – počev od priče o dekolonizaciji, potom da nisu imali pravo na korišćenje svog jezika i pisma u Srbiji i Jugoslaviji, i na pokušaj navodnog trovanja članova izborne komisije prilikom brojanja srpskih glasova.

Dačić je naveo da je pozvao međunarodnu zajednicu da se izjasni o tome, ali i da se izjasne o stavovima predsednika Pokreta Samoopredeljene Aljbina Kurtija koji govori da će Briselski sporazum biti mrtvo slovo na papiru.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend