Srbija

Dačić: Slučaj sa Ukrajinom je pritisak na Srbiju zbog Rusije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da se navodima Ukrajine o zabrinutosti da srpski plaćenici učestvuju na ruskoj strani u borbama u Donbasu želi postići da se Srbija dodatno pritisne da se distancira od Rusije.

„Treba da postanemo žrtve sukoba u Ukrajini i problema koji postoje na relaciji Zapad – Rusija“, rekao je Dačić na televiziji Pink i dodao da Srbija želi dobre odnose sa Ukrajinom, ali ne i da bude „žrtva nekih drugih međunarodnih relacija“.

On je dodao da Srbiju „nije mogao da uplaši“ ni američki zvaničnik Brajan Hojt Ji koji je rekao da Srbija ne može da sedi na dve stolice, a „kamo li ambasador Ukrajine“. 

Dačić je rekao da je za Srbiju velika pohvala što su se i Zapad i Istok, Vašington i Moskva, složili da je Beograd mesto vođenja mirovnih pregovora o Ukrajini.

„Nisam siguran da je Ukrajina previše zadovoljna time i da je zadovoljna stavovima u tim razgovorima… Ne sviđa im se takva pozicija Srbije“, rekao je Dačić i dodao da će sledeći sastanak specijalnih izaslanika SAD i Rusije za Ukrajinu Kurta Volkera i Vladislava Surkova biti održan 13. novembra u Beogradu.

Komentarišući saopštenje Ukrajine da će nastaviti da sarađuje sa evropskim partnerima po pitanju zvaničnika Srbije koji su povezani sa Krimom, Dačić je rekao da je pitanje da li je to bilateralni problem Srbije i Ukrajine, ili Srbija treba da ispašta zbog međunarodnih odnosa koji nemaju veze sa Srbijom.

On je dodao da je Srbije procesuirala više desetina osoba za učešće u borbama na Krimu i u Donbasu, dok Ukrajina nije procesuirala plaćenike iz te zemlje koji su učestvovali u progonu Srba u Hrvatskoj 1990-ih godina.

Dačić je rekao i da je ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič rekao da ide na konsultacije u Kijev, a da je on od Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine dobio obaveštenje da će Aleksandrovič biti van zemlje.

On je rekao da je u medijima u Srbiji informacija da je pozvao ambasadora Srbije u Ukrajini na konsultacije u Beograd na 50. mestu, a da je to veoma važna vest.

Rupe u diplomatskim odnosima

Dačić je ocenio da Srbija ima „veliku rupu u diplomatskim odnosima“, jer kako je naveo, „potcenjuje neke zemlje“ koji su joj prijatelji.

On je kazao da je reč o zemljama za koje „Tito još nešto znači“ i koje imaju velika pozitivna sećanja iz prošlosti odnosa sa Jugoslavijom.

„Ako za 20 godina ne odete nijednom u Bangladeš, onda oni gube shvatanje da su neka pitanja vama važna“, kazao je ministar.

On je naveo da je od 2008. do 2012. godine, nezavisnost Kosova priznalo 85 država, a da je od trenutka kada je postao ministar spoljnih poslova Kosovo priznalo pet država, od kojih je jedna u međuvremenu povukla tu odluku.

Velika pobeda u UNESKO

Dačić je rekao da je Srbija, povodom odluke Prištine da odloži zahtev za prijem Kosova u UNESKO, odnela „veliku pobedu“.

„Imali smo plan Stejt departmenta ko će kako da glasa u Unesko. To je naša velika pobeda, pobedili smo SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Tursku, Saudijsku Arabiju, a ne Hašima Tačija ili Bedžeta Pacolija“, kazao je Dačić.

On je dodao da je Srbija tu pobedu ostvarila „pričom, ubeđivanem, posvećenošću“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend