Srbija

Danas ističe ponuda “Gapsroma”

U podne ističe rok za sve akcionare NIS-a da svoje deonice prodaju “Gaspromnjeftu” po garantovanoj ceni od 4,8 evra, odnosno najmanje 506,48 dinara.

"Gaspromnjeft" dao je ponudu za preuzimanje 19,12 odsto koje se nalaze u posedu građana i bivših i sadašnjih zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije.

Ipak, gužve u poštama Srbije počele su da se stvaraju tek u danima pred istek roka. Više od 100 hiljada građana odlučilo je da svoje akcije unovči po ceni koju je dogovorila Vlada Srbije pri prodaji NIS-a.

Zanimljivo je da su građani poslednjih dana trgovali akcijama NIS-a i na Beogradskoj berzi čime su, kako kaže Miroslav Radaković iz "Sinteza investa", iznenadili brokere i oborili cenu na 490 dinara po akciji.

"Otprilike nekoliko procenata je cena oslabila od momenta kada je ostalo svega tri dana do okončanja ponude. Otprilike, prema nekim preliminarnim procenama, preko pet procenata građana je prodalo svoje akcije na berzi. Dakle, mimo ponude za preuzimanje. Koliko će se deponovati, to je još neizvesno za procenjivanje", kaže Radaković.

"Ono što se može očekivati posle 12 časova je nastavak slabljenja cene potpomognut, dakle, svetskom globalnom krizom i ovim katastrofičnim, da kažemo, dešavanjima u Japanu. Ali ono što treba da ohrabri građane koji se nisu odazvali ponudi za preuzimanje NIS-a, da će definitivno u perspektivi, naša procena je, cena rasti. Shodno tome, savetujem da ipak zadrže akciju u svom portfelju", poručuje on.

Akcije NIS-a na Berzi su najvišu vrednost od 550 dinara dostigle prvog dana kada su se našle u prometu – 30. avgusta prošle godine da bi ubrzo, u septembru, dostigle svoj minimum sa cenom od 442 dinara po akciji.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend