Srbija

Danas nastavak pregovora prosvetara

U Vladi Srbije se nastavljaju pregovori sa sindikatima prosvete o materijalnom položaju zaposlenih u osnovim i srednjim školama, prekinuti polovinom februara.

Sindikate je na razgovore pozvao ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, u dogovoru sa predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem.

Sindikati su u ponedeljak, 14. marta od ministra Obradovića zatražili nastavak pregovora, a pomoć u obnavljanju pregovaračkog procesa zatražili su i od predsednika Srbije Borisa Tadića.

U dopisima Obradoviću i Tadiću, sindikati su naveli da je pregovarački sto jedino mesto za prevazilažene dramatične situacije u kojoj se nalazi prosveta, i istakli da je tokom štrajka izgubljeno mnogo vremena, a rešenje se ne nazire.

"Naši zahtevi ne tiču se samo novca, nego dostojanstva profesije, koja se ne tako davno u ovoj zemlji najviše cenila", rečeno je u dopisu sindikata, koji su potpisali čelnici Unije sindikata provetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS "Nezavisnost".

Vlada je o zahtevima tri sindikata vodila pregovore do polovine februara i nakon već potpisanog Protokola o poboljšnaju materijalnog položaja, kojim je predviđeno povećanje zarade od oko 13 odsto, uz uslov da se u budžet sredstva slivaju po planiranoj dinamici.

Sindikati su, osim zahteva za obnavljanje pregovora, najavili i da će 25. marta organizovati protestni miting u Beogradu i potpunu obustavu rada ukoliko im bude umanjen drugi deo februarske zarade.

Tri sindikata ostaju pri zahtevu za povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, kao i usklađivanje zarada s indeksom potrošačkih cena, za šta je kako tvrde, potrebno manje od dve milijarde dinara.

Prosvetni radnici ne odustaju ni od zahteva za izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmene Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika, o kome su pregovori u toku.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend