Srbija

Danas se obeležava Medjunarodni dan holokausta

Medjunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se danas, a centralna ceremonija u Srbiji biće na Starom sajmištu u Novom Beogradu, kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanje 27. januara ustanovljeno je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, jer su na taj dan 1945. godine sovjetske trupe oslobodile najozloglašeniji nacistički logor smrti u porobljenoj Evropi – Aušvic.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić predvodiće državnu ceremoniju danas od 10 časova, a prisustvovaće i oni koji su preživeli holokaust, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, poverenik za zaštitu ravnopravnosti i drugi predstavnici Vlade Srbije.

Komemorativni skup održaće se i kod Spomenika žrtvama racije u Novom Sadu.

U Varšavi će 66. godišnjica oslobadjanja nacističkog logora Aušvic-Birkenau biti obeležena svečanošću kojoj će prisustvovati predsednici Poljske i Nemačke, Bronjislav Komorovski i Kristijan Vulf.

U glavnom gradu Austrije, Beču, danas se otvara izložba "Istorija holokausta u Evropi".

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend