Srbija

Druga runda pregovora

Druga runda pregovora Beograda i Prištine biće nastavljena 28. marta u Briselu. Na dnevnom redu matične knjige, struja i carina.

Neka od pitanja o kojima će biti reči tokom pregovora su matične knjige, carinski pečati i snabdevanje Kosova strujom, kaže za B92 šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović.

Na dnevnom redu drugog susreta u Briselu biće i pitanje nesmetanog snabdevanja strujom Kosova, naročito enklava u kojima žive Srbi, kaže Stefanović.

Snabdevanje električnom energijom biće jedno od pitanja za koje se u beogradskom timu za pregovore sa Prištinom nadaju da će rešiti uskoro.

Tvrde i da na rešenje ne treba gledati kao na mogućnost da će njime struju dobiti i Albanci na Kosovu, već da će time biti rešen višegodišnji problem kosovskih Srba.

"Ne treba gledati rešenje ovog problema kroz omogućavanje Hašimu Tačiju da on dobije struju u svoj stan, kao što sam video komentare. To su gluposti. Radi se da mi omogućimo našoj kompaniji EPS-u da postoji na teritoriji Kosova i Metohije, da može da upravlja potencijalima i infrastrukturom. Otvaranje pitanja električne energije podrazumeva i pitanje rešavanja vlasnika, koje će biti teško rešavano ali mi se ne bojimo", kaže Stefanović.

Struja neće biti jedina tema na stolu u Briselu, biće reči i o matičnim knjigama građana, ali i o carinskom pečatu, koji je već odavno predmet spora. I sada se rešenje ne nazire.

"Za Prištinu u ovom trenutku nijedan predlog nije prihvatljiv koji na jasan način ne stavlja na videlo da su oni navodno država. To je jasno da za nas nije prihvatljivo, i to dokazuje da ovi pregovori nisu samo tehničke prirode, kao i što dokazuju da je upravo Prištinska strana koja insistira na statusnim pitanjima. To treba staviti po strani. Mi smo dali neka konkretna rešenja i za izgled carinskog pečata, koji ne bi prejudicirao pogled na status dve strane, a koji bi omogućio jedno normalno komuniciranje, postoje takva rešenja", kaže Stefenović.

Na tvrdnje prištinskih medija da do juna dve strane treba da zaključe makar jednu temu, Stefanović tvrdi da je to isuviše lak posao.

"Nema mogućnosti da se potpisuju bilo kakvi sporazumi sa Kosovom koji imaju elemente državnosti, s obzirom da bi mi na taj način priznali da je Kosovo nezavisna država a mi to ne želimo. Sve stvari će se regulisati kroz odgovarajuće odluke dve vlade i kroz promenu propisa koji su nižeg pravnog značaja. Trudićemo se da sva pitanje rešimo u što kraćem roku, nismo opterećeni nekim rokovima, nije nam jun ni decembar nikakva granica", kaže Stefanović.

Prvi sastanak delegacija Kosova i Srbije je održan u Briselu 8. i 9. marta, dok je sledeći najavljen za 24. i 25. mart. Ubrzo nakon toga, tačnije 27. i 28. marta u Prištinu odlazi visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend