Srbija

Dve opcije za istragu trgovine organima

Bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte strahuje da Euleks neće biti u stanju da sprovede istragu trgovine ljudskim organima na Kosovu i smatra da bi izveštaj Dika Martija o tome trebalo da ispita medjunarodna institucija koja je u stanju da sprovede detaljnu istragu.

"Plašim se da Euleks neće biti u stanju da sprovede ovu istragu, jer možete zamisliti sa kakvim će se sve problemima suočavati službenici na Kosovu", rekla je Del Ponte za najnoviji broj nedeljenika NIN.

Ako Euleks ne može da preuzme istragu optužbi za ubistva i trgovinu ljudskim organima u koje su umešani kosovski političari na visokim pozicijama, postoje još dve opcije, rekla je ona. Istragu na osnovu izveštaja Dika Martija bi, prema njenim rečima, mogao da preuzme Medjunarodni krivični sud u Hagu ukoliko dobije poseban mandat od Saveta bezbednosti UN ili nezavisni sud po uzoru na Specijalni sud za Liban.

"Jednostavno ne možete da pročitate ovaj izveštaj i okrenete glavu", rekla je Del Ponte u Argentini gde je ambasadorka Švajcarske. "Medjunarodna institucija koja je u stanju da sprovede detaljnu istragu mora da ispita ovaj izveštaj".

Del Ponte je rekla da su se službenici Tribunala suočili sa ozbiljnim pretnjama albanske mafije i operativaca bivše Oslobodilačke vojske Kosova kada su pokušali da sprovedu istragu o trgovini organima 2004. godine. "Oni su bili onemogućeni", rekla je, odbacivši tvrdnje da je Tribunal ikada doneo zaključak o tome da su te optužbe neosnovane, jer nikada nije bila sprovedena temeljna istraga navedenih optužbi.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend