Srbija

EK odobrila Srbiji 13 miliona evra za reformu javne uprave

Evropska komisija je odobrila Srbiji isplatu 13.250.000 evra na osnovu drugog Izveštaja o samoproceni realizacije Sektorskog reformskog ugovora za reformu javne uprave i javnih finansija za 2017. i prvu polovinu 2018. godinu, saopštilo je danas Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, zadužen za koordinaciju reforme javne uprave, istakao je da je „sprovedeno mnogo korenitih promena u radu javne administracije i da je evidentno da ona više nikada neće ličiti na onu staru, koju niko nije voleo“.

„Obezbedili smo bolje usluge, elektronske baze podataka, konstantne obuke za službenike, provere rada i u skladu sa tim i eventualna napredovanja, bolju komunikaciju… sve u cilju stvaranja efikasnijeg državnog aparata i većeg zadovoljstva i poverenja naših građana“, izjavio je ministar u pisanom saopštenju koje prenosi njegovo Ministarstvo.

On je dodao, kako je navedeno, „da, iako je mnogo toga promenjeno, i dalje predstoji puno posla da uprava u svakom svom segmentu pruža svoj maksimum i da će za to bolje putokaze dati nova Strategija reforme javne uprave 2030 na kojoj se trenutno radi“ U zavisnosti od ispunjenosti specifičnih ciljeva, definisanih u Strategiji reforme javne uprave i pratećih akcionih planova, Evropska komisija donosi odluku o isplati sredstava na godišnjem nivou, putem fiksnih i varijabilnih tranši na osnovu zahteva, odnosno na osnovu Izveštaja o samoproceni.

„Ovih 13.250.000 evra predstavljaju drugu odobrenu tranšu Srbiji do sada. Prethodno, Srbija je krajem 2017. godine podnela prvi Izveštaj o samoproceni realizacije Sektorskog reformskog ugovora za 2016. godinu sa zahtevom za isplatu dve fiksne i jedne varijabilne tranše na osnovu kojeg je Evropska komisija oktobra 2018. godine odobrila isplatu u budžet Republike Srbije iznos od 30,5 miliona evra“, stoji u saopštenju.

Naredni izveštaj će se finalizovati u aprilu 2020. godine, kada će biti dostavljen Evropskoj komisiji sa zahtevom za isplatu treće tranše. Proces izrade Izveštaja koordinira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend