Srbija

EU odlučuje o kandidaturi Srbije

Šefovi diplomatije država Evropske unije u Luksemburgu odlučuju o prosleđivanju Evropskoj komisiji aplikacije Srbije za članstvo u Uniji.

Prema prognozama eksperata, Srbija bi mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU najranije u decembru sledeće godine.

Odluku o prosleđivanju podržavaju sve članice EU, osim Holandije koja insistira na potpunoj saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Delegaciju Srbije predvodi potpredsednik Vlade za evrointegracije Božidar Đelić, koji je uoči sastanka izjavio da postoje dobri izgledi da aplikacija bude prosleđena, uz isticanje uslova da preostali optuženici budu uhapšeni i predati Tribunalu.

"Razlozi za optimizam potiču od posete Hilari Klinton, koja će sigurno, sa svojim mišljenjem da Srbija ispunjava uslove za napredak ka EU, pomoći ka ubeđivanju svih zemalja da odobri sledeću fazu integracija Srbiji. Ne treba očekivati da će po davanju odgovora proces ocenjivanja tih odgovora moći da traje kraće od 10 do 12 meseci, tako da u najboljem mogućem slučaju o statusu kandidata će se odlučivati krajem sledeće ili početkom 2012. godine", kaže Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku.

Savet ministara će, prema saznanjima usvojiti zaključak da je stav Srbije prema ispunjavanju uslova za status kandidata ključan za nastavak integracija, ali da neće biti novih koraka bez hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića, odnosno bez pozitivne ocene haškog tužitelja Serža Bramerca.

Time će praktično biti postignut kompromis između potrebe da se Beogradu omogući napredak u procesu evrointegracija i neophodnosti da se osigura završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

Ministri spoljnih poslova EU zatražiće od Srbije da implementira preporuke i sugestije Serža Bramerca za bolji rad, kao i da započne dijalog sa Prištinom.

Direktorka kancelarije Vlade Srbije za evrointegracije Milica Delević potvrdila je da na svakom sledećem koraku ka integracijama za Srbiju ostaje imperativ okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

"Srbija ne bi trebalo da se bavi pitanjem kada predstoji sledeći korak na kojem bi mogla biti zaustavljena zbog nezavršene saradnje sa Haškim tribunalom, već kako da što pre odgovori na taj uslov", kazala je Delevićeva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend