Srbija

Fabrici: Nastavak dijaloga je za EU prioritet

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da EU ohrabruje formiranje vlade u Prištini i nastavak dijaloga Prištine i Beograda uz posredovanje EU.

„Unija će nastaviti da vodi ovaj proces koji su uspostavile Ujedinjene nacije i podržale zemlje članice EU. Novi visoki predstavnik EU je jasno rekao da je to prioritet i već najavio skorije putovanje u Prištinu i Beograd. I da, takse treba da se ukinu“, rekao je Fabrici za Blic.

Govoreći o izborima u Srbiji, on je rekao da EU „ohrabruje sve aktere da vrate političku debatu gde joj je mesto – u Skupštini, mestu za demokratsku debatu i predstavljanje naroda.

„Učešće stranaka u izborima je neophodan preduslov koji daje građanima legitimno pravo da iskažu svoju volju. Ne bi bilo tačno reći da se EU ne zalaže za bolje izborne uslove. Ako pogledate izveštaj Evropske komisije iz prethodnih godina, videćete zahtev da se primene preporuke ODIHR-a“, rekao je Fabrici.

Kako je rekao, „Evropski parlament je sad uključen u punoj meri i ponudio je dugoročnije uključivanje u rad Skupštine“. 

„ODIHR namerava da angažuje ‘punu posmatračku misiju’, što se poklapa sa zalaganjima EU“, rekao je Fabrici.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend