Srbija

Fajon: Nadam se da ne postoje političari koji krizu koriste za skupljanje poena

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je izjavila za N1 da se "iskreno nada" da u Srbiji ne postoji politička snaga ili odgovorni političar koji bi koristio situaciju oko koronavirusa za skupljanje političkih poena. Fajon kaže i da je kritikovala odluku Vlade Srbije, koja je ubrzo ukinuta, da sve informacije o koronavirusu budu iz jednog centra, jer je to videla kao "najavu mera za uvođenje cenzure".

“Kao nekadašnja novinarka ja sam to videla kao ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja. Bilo je i hapšenja novinarke, što isto smatram pogrešnom odlukom. Sledeći dan je ta odluka ukinuta”, podseća Fajon.

Ona dodaje da prati šta se dešava i to ne samo u Srbiji, navodeći primer Mađarske gde premijer Viktor Orban, kako kaže, ima danas neograničena ovlašćenja zbog koronavirusa.

Fajon ističe da neke zemlje, uvođenjem vanrednih mera, “pogoršavaju demokratiju, vladavinu prava i slobodu medija”.

Govoreći o Srbiji, Fajon je rekla da je povodom privođenja Ane Lalić dobila dosta poruka zabrinutih srpskih građana i političkih partija i da je zato i reagovala.

“Zadovoljna sam što je ta mera povučena, to je možda bio i naš pritisak. To je nešto gde vidim da je možda i spoljni pritisak nekad potreban da se ukaže kako mera ne bi išla u pravcu ograničavanja demokratije i slobode medija”, rekla je ona.

Fajon kaže da je bila zabrinuta zbog izjava srpskog predsednika da Evropska unija (EU) ne pomaže Srbiji i glorifikacije Kine i Rusije zbog podrške i pomoći Srbiji.

“Ali treba znati da je finansijska podrška EU puno veća. Krajem prošle nedelje u Beogradu je potpisan sporazum o dodeli bespovratnih sredstava vredan skoro pet miliona evra kao pomoć Srbiji u borbi protiv Covid-19. To je samo deo 93 miliona evra finansijske potpore Srbiji”, navodi Fajon.

Pandemija koronavirusa, dodaje Fajon, predstavlja veliki test za EU – za njen opstanak i solidarnost odnosno koliko će Unija biti u budućnosti složna i jaka.

“Imamo otvorena pitanja oko demokratije, vladavine prava, slobode medija, kakve će biti ekonomske i socijalne posledice, koliko će biti tu solidarnosti. Neću biti pesimista, imam osećaj da postoje lideri koji su svesni da je u pitanju opstanak mira i stabilnost u evropskoj celini. Biće života nakon pandemije”, navodi Fajon.

Fajon dodaje da se ona i dalje bori za slobodu kretanja za sve građane, uključujući i građane Zapadnog Balkana.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend