Srbija

Gotovini 24 godine, Markaču 18

Haški tribunal izekao presudu hrvatskom generalu Anti Gotovini od 24 godine zatvora, a Mladenu Markaču od 18 godina. Ivan Čermak je oslobođen.

Trojica generala optuženi su za progon srpskog stanovništva tokom i posle akcije hrvatske vojske "Oluja", u leto i jesen 1995.

Optužba je predložila da Gotovini bude kažnjen na 27 godina zatvora, da trećeoptuženi Markač bude kažnjen zatvorom dugim 23 godine, a Čermak na 17 godina. Odbrana je zatražila oslobađajuće presude.

Prema presudi, Gotovina (53) i Markač (53) bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, u cilju proterivanja sprskog stanovništva iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač proglaseni su krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva i nehumana dela nad srpskim stanovništvom u Krajini.

General Gotovina je, po presudi, naredio nezakonito granatiranje Knina i drugih gradova u Krajini.

Takođe, Gotovina nije učinio ništa da spreči i kazni zločine svojih podređenih nad srpskim stanovništvom.

Po presudi, operacija "Oluja" u leto 1995. bila je udruženi zločinački poduhvat, na čelu s predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Franjo Tuđman je nameravao da naseli Hrvate u Krajinu i osigurao je da to bude sprovedeno, preko svog moćnog položaja, rekao je sudija Alfons Ori tokom izricanja presude generalu Gotovini i saoptuženima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za progon Srba iz Kninske krajine u avgustu i septembru 1995.

Tuđman je za ostalim članovima udruženog zločinačkog poduvhata iskoristio hrvatske oružane snage da počini zločine nad Srbima radi ostvarenja cilja proterivanja srpskog stanovništva, kazao je sudija Ori.

Tribunal je utvrdio je da su hrvatske snage u leto 1995, tokom operacije "Oluja", prognale srpsko stanovništvo Kninske krajine tako što su civile ubijale, mučile, pljačkale i uništavale njihovu imovinu, kao i da su neselektivno granatirale čitave gradove.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za progon; prisilno premeštanje i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom i posle "Oluje", od 4. avgusta do kraja septembra 1995.

Optužba je predložila da Gotovini bude izrečena kazna od 27 godina zatvora, a da trećeoptuženi Markač bude kažnjen sa 23 godine zatvora. Za drugooptuženog Čermaka, tužioci su tražili zatvorsku kaznu od 17 godina.

Nakon podizanja optužnice, Gotovina je četiri godine bio u bekstvu, odbijajući da se preda. Uhapšen je 2005. na Kanarskom ostrvu Tenerife, a tri dana kasnije prebačen je u Hag.

Optužnica protiv Čermaka i Markača podignuta je 2004. i oni su se odmah dobrovoljno predali Tribunalu.

Hrvatski generali sve vreme negirali su svoju krivicu.

Štrbac: Presuda, kamen međaš

Savo Štrbac iz Dokumentacionog centra Veritas kaže za B92 da je današnja presuda jedan od onih "kamena međaša" u odnosima srpskog i hrvatskog naroda s područja Hrvatske, ali i da može da ima i veliki značaj u regionu, odnosno u odnosima između Srbije i Hrvatske.

"Ako presuda bude osuđujuća, odnosno ako se preuzme tekst iz otužnice u kom stoji da je izvršeno etničko čišćenje Srba iz Krajine, kroz udruženi zločinački poduhvat, na čijem čelu je bio tadašnji predsednik Hrvatske države i vrhovni komandant snaga Franjo Tuđman, a ova trojica su samo članovi tog udruženja- onda osuđujuća presuda ide u dva smera", ocenjuje on.

"Jedan smer je prema generalima i njihovim porodicama. Oni će lično izdržavati i osećati posledice te kazne. Ali, neminovno ide i u drugom smeru- prema hrvatskoj državi i njenom ustrojstvu upravo zbog konstrukcije o udruženom zločinačkom delovanju. To znači da je planski, smišljeno, dogovoreno, kako se i kaže u optužnici, da se očisti Krajina od Srba i da se za sva vremena reši ‘srpsko pitanje’ u Hrvatskoj", dodaje Štrbac.

On kaže za B92 da je od prvobitne verzije optužnica dosta sužena, ali da je prema njegovoj oceni, ono što je ostalo dokazano i on nema dileme da će ona biti osuđujuća.

"Taj udruženi zločinački poduhvat je u prvom planu i tu nema nikakve dileme, s obzirom na brionske transkripte, gde je sve snimljeno", dodao je Štrbac.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend