Srbija

Građani biraju projekte

Šapčani se upravo pripremaju za referendum, na kom će meštani neposredno odlučivati kako će u narednoj godini trošiti prikupljene poreze, saopšteno je juče na konferenciji u beogradskom Medija centru na Terazijama.

Već dve godine, Šabac sav porez na imovinu, umesto u opštinsku, vraća u kase mesnih zajednica, a onda ih meštani troše za sopstvene potrebe, po prioritetime koje odrede. U selima u šabačkom kraju meštani su dosad novac od poreza uložili u različite projekte, najčešće rekonstrukcije domova kulture, atarskih puteva, groblja, rasvetu, uređenje centara sela.

– Naši sugrađani će se 3. decembra neposredno izjasniti šta žele u svojim zajednicama. Dakle, neposredno izjašnjavanje kao u Švajcarskoj, sami biraju – ne lidera, ne političku partiju, već glasaju za svoje ideje i projekte. Svi mogu da glasaju, ali da predlažu ideje mogu samo oni koji su platili porez. Kad sami odlučuju, ljudi donose dobre odluke, istakao je Nebojša Zelenović gradonačelnik Šapca. Igor Marsenić, član gradskog veća, objasnio je da je princip takav da “ljude pustite u proces odlučivanja, da oni shvate da su to njihove odluke”.

Gradsko veće grada Šapca usvojilo je odluku i pravilnik kojim se utvrđuje pravo mesnih zajednica na prenos sredstava od naplaćenih poreza na imovinu fizičkih lica. Uvođenjem ovog pravnog akta u život Šapčana, pomerio se fokus odlučivanja neposredno na građane. I u protekle dve godine domaćinski se raspolagalo novcem koji je vraćen u seoske budžete, a Grad je na svaki uloženi dinar , za projekte rekonstrukcija i izgradnje, davao i po nekoliko puta više iz gradske kase.

SNS protiv, ali prvi u redu za pare

– Sa političkim otporima se borimo već pet godina. Pripadnici SNS-a glasali su protiv ovoga, ali su zato sutra prvi stali u red za pare. Ipak z Beograda nije bilo političkih pritisaka. Ovo je dobra stvar i dobra politika, jer je jedinstvena kod nas i nikad pre se nije desila. Ovu odluku doneli smo još 2015. godine, istakao je Zelenović. Gradonačelnik je na kraju konferencije pozvao sve predstavnike medija da 3. decembra dođu u Šabac, da vide za šta i kako su građani glasali, a da prvi put to nisu stranke i političari.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend