Srbija

Građani Niša protestovali zbog ustupanja aerodroma državi

Građani nezadovoljni odlukom Gradskog veća Niša da se aerodrom "Konstantin Veliki" ustupi republičkoj vlasti okupili su se i danas u centru Niša, na Trgu kralja Milana.

Ovo je drugi dan protesta, na kojem se traži vraćanje aerodroma u Nišu pod jurisdikciju grada i ostavke gradonačelnika i gradskog veća.

Na centralnom trgu i ispred Gradske kuće okupljeni su uzvikivali “Ne damo aerodrom!” i “Ostavke, ostavke!”.

“Ne branimo samo aerodrom, branimo sebe i svoj grad”

Đokica Jovanović iz Udruženog pokreta slobodnih stanara rekao je da je Aerodrom u Nišu građen samodoprinosom građana i da predstavlja “poslednju kotu odbrane egzistencije” građana Niša.

“Ne branimo samo aerodrom, branimo sebe i svoj grad”, rekao je Jovanović.

Jedan od organizatora skupa Miloš Bošković rekao je da građani ne veruju izjavama gradskih i republičkih čelnika da grad Niš nema novca da ulaže u dalji razvoj i da zbog toga aerodrom mora da pređe u državno vlasništvo.

“Gradonačelnik plaši odbornike Skupštine grada da će, ukoliko aerodrom ne postane državni, grad da bankrotira i da neće imati za plate. Osoblje na aerodromu poslednjih dana namerno pravi gužve da bi pokazalo da grad nije sposoban da upravlja aerodromom”, rekao je Bošković.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da je ovo još jedan primer centralizacije Srbije.

“Republika investira u ‘Beograd na vodi’, a ne oduzima vlasništvo i imovinu Grada Beograda. Zašto ne bi ulagali i u niški aerodrom, kada je u vlasništvu grada”, pitao je Jovanović. 

Za danas u 17 časova najavljen je novi protest, na istom mestu i sa istim zahtevima.

Inače, gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je danas da odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma “Konstantin Veliki”, Grad Niš nije “nikome ništa poklonio”, već je ispunio ugovornu obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od vojske još 2009. godine.

Bulatović je rekao da se za 157 hektara zemljišta aerodroma, dobijenih od Vojske, Grad Niš 2009. godine obavezao da Ministarstvu odbrane da zemljište vrednosti 1,5 miliijardi dinara i 21.000 kvadratnih metara stambenog prostora.

Prema njegovim rečima, rok za izmirenje te obaveze ističe iduće godine, a pošto u gradskom budžetu nema para za to, rešenje je ustupanje aerodroma državi.

Ovakvu odluku treba da izglasa i Skupština Grada na prvom narednom zasedanju, koje bi trebalo da se održi u četvrtak, 5. aprila.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je juče, nešto pre protesta, da će nastaviti da ulaže u opremu i razvoj niškog aerodroma “Konstantin Veliki” jer želi da taj aerodrom bude centar avio-saobraćaja čitavog regiona.

Preko hiljadu Nišlija i juče se okupilo u centru grada.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend