Srbija

Han: Naša poruka je kristalno jasna – nema napretka ka EU bez slobode medija

Poruka EU je kristalno jasna - nema napretka ka Evropskoj uniji bez slobode medija i slobode izražavanja, rekao je Johanes Han, odlazeći evropski komesar za proširenje i susedsku politiku, koji se video porukom obratio učesnicima Dana medija EU - Zapadni Balkan u Podgorici. Kristijan Danijelson, generalni direktor EK za susedsku politiku i pregovore o proširenju, na tom skupu pozvao je vlade država Zapadnog Balkana da stanu na put nekažnjivosti nasilja i zastrašivanja novinara.

U Podgorici se danas i sutra održavaju Dani medija EU – Zapadni Balkan, a kako su poručili organizatori, cilj ovog skupa je da osiguraju da sloboda medija ostane prioritet u aktuelnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima sa kojima se region suočava. Ove godine fokus Dana medija biće odnos između politike i medija.

Iako je najavljen kao jedan od govornika, u Podgoricu nije došao Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku, ali se novinarima ipak obratio video porukom.

Han je rekao da je sloboda medija ključ za vladavinu prava, te da se u ovogodišnjim izveštajima EK o državama regiona otvoreno ukazuje na probleme koji postoje u toj oblasti.

“Naša poruka je kristalno jasna – ne može biti napretka na putu ka EU bez medijskih sloboda i slobode izražavanja. To je razlog zbog kojeg započinjemo i završavamo proces pridruživanja sa poglavljima 23 i 24. o vladavini zakona i držaćemo ga na oku. Nije dovoljno da standardi EU u ovoj oblasti budu samo zakonski regulisani, već moraju da budu sprovedeni. To znači da novinarima moraju da budu omogućeni pristojni i profesionalni uslovi da samostalno obavljaju svoj posao, naravno bez pretnji i napada”, istakao je Han.

Danijelson: Vlade su dužne da stanu na put jezivoj atmosferi nekažnjivosti napada na novinare

Kristijan Danijelson, generalni direktor EK za susedsku politiku i pregovore o proširenju, istakao je da je veoma važno da bude zaustavljeno nasilje i zastrašivanje novinara.

“Neophodna je potpuna odlučnost da se počinioci ovih dela izvedu pred lice pravde. Vlade su odgovorne da stanu na put jezivoj atmosferi nekažnjivosti, jer to dovodi do ugrožavanja medija i novinara. Pozivamo predstavnike Vlada da ispune ono što javno govore, odnosno da zaustave nekažnjivost. Mi ne možemo uhapsiti počinioce, vaše Vlade to mogu”, naveo je Danijelson.  

On je dodao da mediji mogu da se izbore za odgovorno novinarstvo, da to ne može EU.  

“Ipak, EU može pružiti podršku medijima i novinarima, a na raspolaganju je 20 miliona evra (podrška EU medijimna na Zapadnom Balkanu od 2014. do 2020 prim.aut)”, rekao je Danijelson i istakao da je važna transparentnost vlasništva i ravnomerna raspodela javnih sredstava za medije.

U sklopu Dana medija u Podgorici danas se održava veliki panel na kojem će fokus biti na „osiguravanju slobode medija i održivosti nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“. Kako su najavili organizatori, prvog radnog dana prisutni će razmeniti mišljenja u tri paralelne radionice: nezavisno izveštavanje, pomirenje i regionalna saradnja, podsticanje nove generacije novinara i novih poslovnih modela.

Drugog dana će biti predstavljeni zaključci sa radionica i održana panel diskusija „Politika se susreće sa medijima“.

Među učesnicima skupa su i predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir, predstavnica Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore sa EU Henoveva Ruiz Kalavera, mnogobrojni ambasadori, univerzitetski profesori, političari i novinari. Očekuje se da će skupu prisustvovati više od 300 učesnika.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend