Srbija

Homen: Najoštrije kazne

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je da će odgovor države na navijačko nasilje biti najoštriji mogući...

Homen je naglasio na će kazna biti u skladu sa zakonom.

Državni sekretar dodaje da da, ukoliko Ustavni sud donese odluku o zabrani navijačkih grupa, ipak neće biti sprečeno nedolično ponašanje njihovih članova.

Huligani su, narušavajući ugled države Srbije pred čitavim svetom, počinili niz teških krivičnih dela koja se mogu kvalifikovati kao pokušaji ubistva, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, nasilničko ponašanje, remećenje javnog reda i mira, i za to će biti najstrože sankcionisani, kaže Homen.

"Oni su do sada procesuirani pojedinačno. Od sada će biti posmatrani kao organizacija, tako će biti i procesuirani s obzirom da ono što se desilo u Đenovi svakako nije grupa pojedinačnih izgreda, već unapred dobro isplanirano, koordinirano i organizovano nasilje. Svima je jasno koliku su štetu huligani naneli ugledu Srbije u pokušaju da devalviraju sve godine napora na putu ka Evropskoj Uniji", kazao je Homen.

Homen je rekao da će zabrana huliganskih grupa "postupci pred sudovima, krivično gonjenje, pa i otkrivanje eventualnih nalogodavaca, finansijera i organizatora, svakako biti mera koja će ih sprečiti da dalje deluju".

Homen je kazao i da će nadležni organi, policija i tužilaštvo utvrditi ko je organizator nereda na utakmici Italija-Srbija.

"Jasno je da je delovanje u Đenovi bilo organizovano, da nije reč o spontanom izlivu navijačkog gneva, koji je takođe nedopustiv", kazao je državni sekretar.

Odgovarajući na pitanje da li postoji zakonski okvir da se navijačima protiv kojih su u toku krivični postupci ili su već osuđivani oduzmu putne isprave i zabrani odlazak u inostranstvo, Homen je izneo da sud pred kojim se neko od osumnjičenih procesuira, donosi odluku da li i kada se nekome oduzima pasoš.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend