Srbija

Hronika (ne)dolaska dobrovoljne vakcine protiv HPV-a u Srbiju

Dugoočekivana vakcina protiv oboljenja koje izaziva humani papiloma virus (HPV), a koji je glavni uzročnik raka grlića materice kod žena, nakon više lažnih najava, trebalo bi da bude u upotrebi do kraja godine.

Naime, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima i Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti imunizacija protiv HPV-a biće dobrovoljna, to jest preporučena, a ne obavezna poput, na primer, vakcinacije protiv malih boginja. Takođe, kako i druge imunizacije, primenjivaće se na devojčicama i na dečacima, što je i praksa u celom svetu.

Kako za 021 navode u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, preporučena imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV sprovodiće se kod devojčica i dečaka starijih od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod devojčica šestih razreda osnovnih škola.

“Sprovodiće se sa potrebnim brojem doza, zavisno od vrste vakcine koja bude na raspolaganju i uzrasta u kojem će se davati”, navode u “Batutu”.

U Srbiji su registrovane dve vakcine protiv oboljenja koje izaziva HVP – Gardasil i Cervariks, a koje se uobičajeno daju u tri doze. Međutim, još uvek nije poznato kada će tačno vakcina i u kojim dozama biti dostupna roditeljima mališana u Srbiji, s obzirom na to da Ministarstvo zdravlja, po sada već uobičajenom maniru, ćuti na pitanja 021 koja se tiču svih tema od velikog značaja za građane. Istovremeno, Ministarstvo zdravlja uredno daje izjave drugim medijima u vezi sa svim temama, pa i sa ovom, iako se 021 inicijalno obratio resornom ministarstvu još 5. januara. Kao i do sada, neuspešno.

Dok se čekaju informacije o dozama koje bi trebalo da dođu u Srbiju, podsetimo da su prve najave o dolasku HPV vakcine u Srbiju izrečene sredinom decembra 2016. godine. Tada je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić poručio da je resor preduzeo “sve potrebne mere” da dobrovoljna vakcinacija počne 2017. godine. Mesecima kasnije, ni Institut “Torlak”, ni instituti za javno zdravlje nisu imali nijednu informaciju o početku imunizacije u Srbiji, potvrđeno je za naš portal.

Iako je vakcina u redovnoj i obaveznoj primeni u svetu više od 10 godina, Srbija je uspela da sprovede samo pilot-projekat imunizacije protiv HPV sa 2.000 doza, u nekoliko okruga.

Humani papiloma virus jedan je od najčešćih uzročnika raka grlića materica, koji svake godine odnese živote najmanje 500 žena. Prevencija infekcije virusom najbolje je sredstvo i zato će se vakcinacija, ako uopšte bude moguća ove godine, sprovoditi na deci koja nisu imala seksualni odnos. Pravilnik o imunizaciji predviđa da se ova vakcina uvede najkasnije do 1. aprila 2019. godine, što znači da i ovaj, novi najavljeni rok može da bude probijen.

Inače, Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se svake godine od 28. januara do 3. februara.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend