Srbija

Iduća godina biće bolja

Priključenje Evropskoj uniji najvažniji je spoljnopolitički prioritet u narednoj godini, koja će biti bolja nego ova, kaže za B92 premijer Mirko Cvetković.

Premijer kaže da će 2011. biti bolja nego godina na izmaku. Ipak i dalje će biti teško, pa on navodi da se 2011. mora više raditi i da će rad doneti bolje rezultate.

Priključenje Evropskoj uniji ostaje najvažnji spoljnopolitički proritet Vlade. Cvetković želi da ova Vlada završi mandat sa statusom kandidata za članstvo u EU.

Ako je 2009. godina bila teška, a 2010. još teže, kakva će biti 2011? Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da brojke govore da se ekonomska sitacija pobošljala u 2010, a da će to poboljšanje u 2011. osetiti i građani.

"Naravno, ja mislim da nas ipak očekuje i dalje teška godina, zato što moramo da krenemo u razvoj na osnovama veće štednje i većih investicija, a ne na osnovu veće potrošnje. Tako da će biti potrebno da se više radi, a onda će to dati i bolje rezultate", rekao je Cvetković.

Vlada obećava da će u saradnji sa Narodnom bankom Srije staviti i inflaciju pod kontrolu.

Stabilzaciju, kada je inflacija u pitanju, premijer očekuje u drugoj polovini godine. Iako tokom 2010 baš zbog standarda građana i inflacije Vlada nije povećavala cenu struje i drugih energenata, sada će, kaže premijer, morati.

"Moramo da idemo u korekciju cena električne energije. Naravno, ta korekcija će morati da bude izbalansirana, jer zbog socijalne odgovornosti moramo da vodimo računa da ona ne ugrozi stanovnike, naročito najniže slojeve", naveo je Cvetković.

2011. godine, Srbiju očekuje jedan od poslednjih velikih privatizacija. Premijer obećava da država neće protraćiti novac od "Telekoma".

Cvetković kaže da će evropske integracije i dalje biti najvažniji spoljnopolitički prioritet Vlade Srbije.

"Ja bih zželeo da ova Vlada evropske integracije završi sa statusom kandidata i plus da dobije termin za početak pregovora. To bi bio jedan gradiozni pomak praktično od nule do poslednje stepenica za ulazak u Evropsku uniju", kaže on.

Premijer kaže da će baš zbog evropskih integracija ministri morati mnogo da rade. Ipak, kakve će biti radna atmosfera u predizbornoj godini?

"Oko toga se ne sekirajte. Moj fokus će biti na realizaciji ovih uslova i siguran sam da će se to ostvarili", najavio je on.

Kritiku da nema dovoljno autoriteta premijer odbacuje i navodi da je samosatalan u odlučivanju, ali i da je prirodno da se sa predsednikom kosultuje oko važnih državnih pitanja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend