Srbija

Insajder: Optužnica za ubistvo Ivanovića tereti grupu na čijem je čelu Radoičić

Optužnica kosovskog tužilaštva za ubistvo Olivera Ivanovića tereti organizovanu kriminalnu grupu na čijem čelu je Milan Radoičić, Srbin sa severa Kosova, okriva novo istraživanje Insajdera. Srpske vlasti ostaju pri tvrdnji da tragovi vode na albansku stranu, ali optužnice nema. Ni Beograd ni Priština, za ove dve godine, nisu otkrili ko je ubio Olivera Ivanovića.

U optužnici kosovskog tužilaštva, do koje su došli novinari Insajdera, navodi se da iza ubistva Ivanovića stoji kriminalna grupa koju kontroliše jedan od Srba sa Kosova Milan Radoičić.

„Tokom faze istraga i prikupljanja materijalnih dokaza za slučaj ubistva Olivera Ivanovića smatramo da je ubistvo izvršeno iz političkih motiva i od stane kriminalne grupe organizovane i rukovođene od Milana Radoičića“, navodi se u optužnici.

Radoičić nije optužen, jer prema kosovskim zakonima to nije moguće dok se osumnjičeni formalno ne sasluša. Tačnije nije dozvoljeno suđenje u odsustvu. Optužena su četvorica policajaca sa severa Kosova. Jedan od advokata optuženih policajaca tvrdi da ništa što se njegovom branjeniku stavlja na teret nije tačno.

„Kada su oni našli Olivera, nije bilo krvi, on je mislio da je njega udario infarkt, da mu je pozlilo… Tek se kasnije pokazalo kad je telo prebačeno u bolnicu da je on u stvari izrešetan“, rekao je advokat Dragiše Markovića Dejan Vasić.

Kosovsko tužilaštvo smatra da ima dokaze da je sam vrh kosovske policije sa severa Kosova radio po nalogu Radoičića.

Ono što zbunjuje u istrazi i samoj optužnici kosovskog tužilaštva je to što su sve vreme pomešane optužbe za ubistvo Olivera Ivanovića i za dela organzovanog kriminala, koja sa tim ubistvom nemaju veze i za koja se sumnja da su počinjena i godinama pre ubistva. Tako se kao organizator kriminalne grupe navodi i Zvonko Veselinović, a da se ne dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Za Veselinovićem i Radoičićem sud u Prištini naložio je raspisivanje međunarodnih poternica – za Radoičićem zbog sumnje u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i organizovanog kriminala, a za Veselinovićem zbog sumnje za organizovani kriminal.

„Mi doživljavamo danas, što malo zbunjuje javnost da se ubistvo Olivera i istraga koja se vodi istovremeno vezuje za te izvršioce, učesnike u tom postupku ili pomagače, a da se u tom kontekstu govori i o organizovanom krimnalu“, rekao je brat Olivera Ivanovića, Miroslav.

Optužnicom su na kraju obuhvaćeni samo oni koji su dostupni kosovskom pravosuđu, a koji se terete za pomaganje izvršiocu prilikom ubistva, prikrivanje dokaza, odavanje službene tajne. Optužena je i sekretarica i najbliža saradnica Olivera Ivanovića, Silvana Arsović, zbog toga što je uključila stranačke kamere za nadzor neposredno nakon ubistva. Nije objašnjeno ko ih je isključio.

Iz pukog nabrajanja materijalnih dokaza, spiska svedoka, od kojih su četiri pod zaštitom, njihovih tvrdnji i tvrdnji tužilaštva, ne vidi se da li i kojim dokazima tužilaštvo raspolaže kada je reč o ubistvu Olivera Ivanovića.

Posle više meseci istražiavnja, u četvrtak u 21h na TV N1 biće emitovana emisija Insajder (NE) savršeni zločin. Za emisiju govore brat ubijenog Olivera Ivanovića, njegov advokat, najbliži saradnici i poznavaoci prilika na Kosovu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend