Srbija

„Ispunjavamo sve preporuke Haga“

Nedoumice o oceni Tribunala o saradnji Srbije biće razjašnjene u februaru kada će Serž Bramerc posetiti Beograd, kaže zamenik specijalnog tužioca Bruno Vekarić.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine je u stalnom kontaktu sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, kaže on.

Vekarić je rekao da se sve Bramercove preporuke ispunjavaju i da su njegovi predstavnici u Akcionom timu za lociranje i hapšenje preostale dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Sa Bramercom smo u stalnom kontaktu, ispunjavamo sve preporuke koje on sugeriše, a eventualne nedoumice razjasnićemo u februaru kada se očekuje njegov dolazak u Beograd", rekao je Vekarić.

Iz Bramercove kancelarije saopšteno je ranije da se "od Srbije očekuje da intenzivira napore u potrazi za optuženima".

Bramerc je prošle sedmice govorio u Spoljnopolitičkom komitetu Evropske komisije i tom prilikom izneo niz konkretnih primedbi na račun srpskih službi koje tragaju za preostalom dvojicom haških optuženika.

Glavni tužilac je tada najavio i da će njegov naredni junski izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom biti negativan ukoliko saradnja ne bude unapređena.

Da njegovo strpljenje ima granice i da ima sve manje razumevanja za Srbiji, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc preneo je evropskim parlamentarcima. Kako prenose mediji, Bramerc je u razgovoru su poslanicima Evropskog parlamenta, koji je bio zatvoren za javnost, izneo niz konkretnih primedaba na račun srpskih službi koje tragaju za preostalom dvojicom optuženika, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Potraga za preostalim optuženicima je i dalje problematična, i od Srbije se očekuje da "intenzivira napore u potrazi za optuženima". Čulo se i da će će njegov naredni junski izveštaj biti negativan, ukoliko saradnja ne bude unapređena.

Direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović kaže da je previše rano govori kakav će biti junski izveštaj Bramerca. On navodi da sigurno neće biti potpuno negativan, jer se u najvećem delu predaje dokumenata, pristupu svedocima i arhivama ništa nije promenilo.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend