Srbija

Iz Crne Gore stigla prva 2 „Galeba“

Dva aviona "Galeb G4" stigla su iz Crne Gore u Batajnicu, na osnovu sporazuma o razmeni sredstava i dokumentacije postignutog između Srbije i Crne Gore.

Na osnovu sporazuma između dve vlade, Srbija od Crne Gore treba da preuzme ukupno šest takvih aviona.

Dva aviona preletela su na batajnički aerodrom pre dva dana, a preostala dva stići će narednih dana, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane Srbije.

Sporazum su 14. aprila na batajničkom aerodromu potpisali ministri odbrane dve države Dragan Šutanovac i Boro Vučinić.

Prema Sporazumu o razmeni sredstava i dokumentacije, Vojska Srbije dobija šest aviona "Galeb G4" koji su, nakon razdruživanja dve države ostali u Crnoj Gori, a tamošsnje oružane snage nemaju potrebu za njihovim korišćnjem.

Pored tih aviona, Srbija dobija i rezervne delove i opremu za letelice koje nisu u upotrebi u Vojsci Crne Gore.

Crnogorska strana, prema sporazumu, dobija akcije koje je Srbija imala u preduzeću "Novi prvoborac" iz Herceg Novog, uređaj za noćni start koji je potreban Vazduhoplovnoj bazi crnogorske vojske i određenu personalnu dokumentaciju koja je u posedu Ministarstva odbrane Srbije.

Avioni koje srpski piloti ovih dana preuzimaju na podgoričkom aerodromu biće remontovani i korišćeni za borbenu obuku, a deo su plana dalje modernizacije srpskog vazduhoplovstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend