Srbija

Izbori posle kandidature za EU

Izbori bi mogli da budu raspisani i sutra, ali mora da se zna red u izbornim ciklusima, izjavio je zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je za današnje "Novosti" rekao da pred Srbijom sada stoji istorijska šansa da dobije status kandidata za članstvo u EU još tokom ove godine i da tu priliku ne bi smela da propusti.

Prema Dačićevim rečima, "najvažnije je da Srbija može da, u toku ove godine, ne samo dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije, nego i status kandidata, i da utvrdi i datum za otpočinjanje pregovora, a da bi to učinili, sve državne institucije trebalo bi da ulože maksimum napora da se ispuni sve ono što je planirano da bude urađeno".

Na primedbu da je šef evropske misije Vensan Dežer istakao mogućnost da Srbija i ne dobije status kandidata do kraja godine, Dačić je rekao da je Dežer samo rekao koje sve mogućnosti stoje pred Srbijom i da je "potpuno u pravu".

"Najveći deo zavisi od same Srbije. Ne samo od sposobnosti državnih organa, nego i od političke stabilnosti. Mislim da je ta izjava bila, pre svega, namenjena smanjivanju prevelikog optimizma koji je ponekad bio takav da je izgledao kao da je ta stvar već rešena, da je odluka doneta i da mi ne treba više ništa da uradimo", rekao je ministar.

"Odluka nije doneta i još je daleko njeno donošenje. Postoje sve šanse da se ta odluka donese, ali ono što ljudi iz EU najviše mrze, jeste da neko stalno pominje da je nešto već rešeno. Iz nekih izjava stranaka, i iz vlasti, i iz opozicije, proizlazi da je to pitanje kandidature maltene već gotovo, pa sad pravimo planove šta ćemo da radimo posle kandidature. Ništa se ne može desiti samo po sebi, imamo još mnogo posla", naglasio je Dačić.

"Ovo je poslednja godina pred izbore. Da li će izbori biti u novembru, decembru, martu ili u maju, mislim da to nije toliko bitno. Najvažnije je da završimo posao koji je od nacionalnog i državnog značaja, a to je da dobijemo status kandidata. Što se nas tiče, izbori mogu da budu i sutra. Ali, pitanje je hoće li neka buduća opozicija nasred mandata izaći na ulice i neće se pomeriti dok se ne raspišu neki novi izbori", naglasio je on.

Podsetivši da je dugo godina proveo i u opoziciji, i na vlasti, Dačić je istakao da "svaka opozicija želi izbore što pre, a svaka vlast što kasnije".

"To je potpuno normalna politička situacija. Ali, najvažnije je da svi znamo i shvatamo da se vlast ne menja na ulici, nego na izborima", dodao je on.

Kad je reč o azilantima, Dačić je kazao da je tačno da je tokom prošle godine značajan broj naših građana zatražio azil u zemljama EU i da je u najvećem broju slučajeva bilo reči o zloupotrebi prava na azil.

"Azil je politička kategorija, a ne ekonomska, što neki ne shvataju. Najveći broj tih lažnih azilanata je već vraćen u Srbiju, s obzirom na to da imamo sporazume o readmisiji s EU u celini. Uglavnom se radi o Romima i Albancima s juga Srbije", naglasio je on.

"Ne želim da sada u našoj državi to bude kapisla za izazivanje mržnje prema Romima i Albancima, jer bi oni mogli da ugroze viznu liberalizaciju. Formirali smo radno telo, čiji je cilj da vodi javnu kampanju o tome kako treba da izgleda vizna liberalizacija, protiv zloupotrebe prava na azil i da koordiniše preduzimanje mera naših državnih organa. I da koordiniše s EU, pre svega, s Mađarskom i Slovenijom, kada je reč o boljoj kontroli na ulasku u EU. Kad je Nemačka ukinula prinadležnosti koje su dobijali, veoma se smanjio broj onih koji dolaze da traže azil", rekao je Dačić.

Na pitanje može li to da nam ugrozi bezvizni režim, on je ofgovorio da "to nikada nije bilo u pitanju".

On je rekao da za dva meseca dolazi komisija koja će vršiti monitoring o tome kako se primenjuje vizna liberalizacija.

"Naravno, ukoliko dođe do nekog drastičnog kršenja i zloupotrebe, uvek postoji mogućnost da se ta odluka preispita. Ali, u ovom trenutku, ne postoji bojazan", rekao je Dačić.

On je kazao da koalicija i nova vlada, što se njega tiče, funkcionišu.

"Kada je reč o koaliciji, nije se mnogo promenilo. SPS je potpisala koalicioni sporazum isključivo s DS, koja ga je potpisala u ime svih drugih, tako da promene koje su se dešavale na drugim stranama uopšte nisu promenile naše odnose. Sada postoji korektna saradnja i mislim da će to smanjiti neke turbulencije unutar vladajuće koalicije. Izgubili smo dosta vremena u pričama oko rekonstrukcije Vlade i sada svi zajedno treba da se okrenemo poslovima koji su nam povereni", istakao je on.

Povodom predstojećeg mitinga naprednjaka, Dačić je rekao da Tomislav Nikolić od njega nije tražio nikakav odgovor na zahtev za raspisivanje izbora.

"Ne znam da li je dobio odgovor ili ne. Ali, i on je rekao da je veoma važno da Srbija dobije status kandidata. S tog aspekta, apsolutno prihvatam njegovu argumentaciju da je najvažnije da se dobije status kandidata, a posle toga je apsolutno svejedno da li će izbori biti raspisani neki mesec pre ili kasnije, posle dobijanja te odluke", istakao je Dačić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend