Srbija

Izveštaj Pentagona – oštro o saradnji Beograda i Moskve

Posle objavljivanja izveštaja Pentagona koji najoštrije do sada kritikuje saradnju Beograda sa Moskvom u domenu kupovine oružja i obaveštajne saradnje, sve je više glasova u Vašingtonu koji traže oštriji stav američke diplomatije prema predsedniku Aleksandru Vučiću. Profesor univerziteta Džon Hopkins, Edvard Džozef, koji je i učestvovao u pisanju izveštaja, kaže da Vučić sarađuje sa neprijateljem Amerike i ukida slobode sopstvenih građana.

Da li je kupovina ruskog oružja prelila čašu, ili izjava predsednika Vučića da je ruska služba prijateljska, tek u javnost je dospeo do sada najoštriji izveštaj Pentagona o saradnji Srbije sa Rusijom, njenom vojskom i tajnim službama.

„Sa predsednikom Vučićem se mora otvorenije razgovarati. I treba prestati sa time da se on moli da nađe rešenje za Kosovo. I da se na neki način kompenzuje za to. Niko ne treba da razmišlja o kompenzaciji za lidera koji ima tako široku saradnju sa neprijateljem, kao što je Moskva i koji ide protiv sopstvenih građana i ukida im slobode koje im pripadaju“, kaže Edvard Džozef sa Univerziteta Džon Hopkins.

Predsednik Srbije odgovara da će nastaviti saradnju i sa Rusijom i sa Zapadom, na način kako je to Beograd činio i do sada.

„Ti pritisci iz celog sveta… Iz Amerike da smo bliski sa Rusima, a neki u zemlji kažu da smo protiv Rusa. Ja mislim da to dovoljno govori o ispravnosti i snazi srpske politike“, rekao je Aleksandar Vučić.

U izveštaju koji je preneo RSE navodi se da je Srbija jedina zemlja u regionu, koja je od 2012. kupila rusko oružje u vrednosti većoj od million dolara, da je kupovala ruske polovne avione MIG-29 i helikoptere.

Analititčar Boško Jakšić se pita o vremenu plasiranja ovog izveštaja.

„Zašto je sada plasiran izveštaj Pentagona koji je napisan u maju? I to sve nekoliko dana posle izbijanja špijunske afere i nekoliko dana pre Vučićevog odlaska u Soči na sastanak sa Putinom. To nije ni malo slučajno. Mislim da se približava dan kada se više neće tolerisati da dajete migavac na zapad, a skrećete na istok“, kazao je on.

Upravo špijunsku aferu apostrofira i profesor univerziteta Džon Hopkins, Edvard Džozef, koji kaže da je plasirana u trenutku kada je trebalo skrenuti pažnju sa drugih problema za vlast u Srbiji, kao što je afera sa ocem ministra policije Nebojše Stefanovića i trgovine oružjem na štetu državnih firmi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend