Srbija

Japan donira mamografe Srbiji

Japan će donirati mamografe i medicinsku opremu za skrining i prevenciju raka dojke za 39 zdravstvenih ustanova u Srbiji...

Pored donacije, radiće se i na obuci radiologa i tehničara, ali i na edukaciji žena u Srbiji o ovoj bolesti, kao i o njenoj prevenciji.

"Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo zdravlja, obratila nam se za ovu vrstu pomoći, a sve u sklopu njihovog programa ‘Srbija protiv raka’", izjavio je Kurosava Satoru, direktor Balkanske kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

"Naš studijski tim je više puta boravio u Srbiji, a 30. juna potpisali smo ugovor o donaciji vrednoj 5,8 miliona evra. Za razliku od zemalja zapadne Evrope, u Srbiji je procenat smrtnosti od ove bolesti jako veliki. Pitali smo se zašto toliko žena treba da umre ako imaju šansu da rano otkriju bolest i da se veliki broj izleči", naveo je on.

Kurosava Satoru kaže da je plan da oprema – 30 analognih mamografa i dva digitalna uz dodatnu opremu – počne da pristiže u Srbiju u maju sledeće godine.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend