Srbija

Još mesec dana da pripremimo zakone

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da nadležni državni organi imaju samo nešto više od mesec dana da dostave parlamentu zakone, čijim će usvajanjem biti zadovoljene ključne preporuke Evropske komisije, što je pretpostavka za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Đelić je u intervjuu Tanjugu rekao da je u prvom tromesečju ostvareno dobro "prolazno vreme" kada je reč o zadovoljavanju preporuka Evropske komisije, ali da tek predstoji usvajanje najkomplikovanijih zakona – onih kojima se uređuje srpski politički i izborni sistem i pitanje restitucije.

"Sad je vreme da se radi, da se posvetimo unutrašnjim reformama, na nama je sada da obezbedimo sve elemente da mišljenje Evropske komisije, koje će biti publikovano 12. oktobra, bude najpozitivnije moguće, i da ne preporuči samo status kandidata već i otpočinjanje pregovora", rekao je Đelić, i izrazio nadu da će pregovori o pristupanju EU početi u prvoj polovini sledeće godine.

Prema njegovim rečima, nakon objavljivanja mišljenja Evropske komisije, počeće velika diplomatska akcija Srbije koja će trajati do sredine decembra kada će zemlje članice EU zauzeti poziciju o srpskoj kandidaturi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend