Srbija

Jovanović: Zabrinut sam za bezbednost tužioca, Simonović što obeća to i uradi

Milan Jovanović, novinar portala Žig info, kojem je pre godinu dana zapaljena kuća, rekao je u Novom danu da se plaši za bezbednost zamenika javnog tužioca posle pretnji koje je izneo bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović. Kako je istakao, Simonović što obeća, to i uradi.

Dragoljub Simonović, okrivljen za paljenje kuće Milana Jovanovića, poručio je na ročištu održanom 12. decembra da „tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac“.

Opisujući šta se dešavalo na ročištu, Jovanović je kazao da je Simonović održao politički govor, izvređao novinare i javno pretio tužiocu.

„Ja sam zabrinut za bezbednost zemenika javnog tužioca, jer gospodin Simonović sve što obeća on to i uradi“, kazao je Jovanović.

On dodaje da je bilo mučno slušati kako okrivljeni u jednom sudskom postupku javno preti javnom tužiocu.

„Ja sam tu pretnju razumeo tako da javni tužilac ne sme da iznosi dokaze koje je prikupio prilikom istrage. Simonović se tako bahato ponašao i ja sam osećao da nešto nije uredu. I videli ste da bivši policajac menja iskaz u postupku. On nijednu reč nije rekao u svoju odbranu, on je branio Simonovića“, prepričao je Simonović poslednje ročište.

Govoreći o pritiscima i strahu za sopstvenu bezbednost, gost Novog dana kaže da je ne oseća, jer je, kako ističe, svoj život proživeo.

„Da budem iskren, meni je 70 godina. Ja sam svoj život proživeo. Ovo što sada radim, radim za vas mlađe pred kojima je život. Ja se za svoj život ne plašim“, napominje Jovanović.

Ističe da pritiske u poslednje vreme ne trpi, što pripisuje i stalnoj policijskoj zaštiti koju ima. S druge strane, pritisci su, kaže, na drugim novinarima i uredniku portala Žig info.

„Ali, mi ne posustajemo i nećemo stati dok ne završimo ono što smo započeli, da Opštinom Grocka upravljaju pravi ljudi. Ne intreresuje nas iz koje su stranke“, objašnjava Jovanović.

Govoreći o pritiscima na medije, on kaže da je sve veća i veća opasnost, a da se nad novinarima sprovode hajke.

„Vidite koja je hajka na novinare. Ne mogu da vrše intervju s političarem, jer političar hoće da vrši intervju s novinarom. Vi očekujete da odgovara na vaša pitanja, a ne da on vama kontra postavlja pitanja“, rekao je novinar Žig infa.

Prošlo je tačno godinu dana od kada je Milanu Jovanoviću zapaljena kuća dok je u njoj spavao. Jovanović kaže da posle godinu dana kuća još nije potpuno renovirana, sudski postupak nije okončan, a njemu je ostao gorak ukus da se ništa nije promenilo.

Od države, kako kaže, ne očekuje ništa, sem da ne utiče na pravosuđe. Za eventualne pritiske u ovom postupku ne zna, a kako ističe, znaće se kada bude doneta presuda.

„Ne smem ništa unapred da kažem. Videćemo na kraju da li će okrivljeni biti osuđen ili neće“, objašnjava Jovanović.  

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend