Srbija

Kandidatura, pa izbori… ali kada?

Naprednjacima odgovaraju izbori posle dobijanja statusa kadnidata za EU, ali pre kraja godine. Srbija ima samo 10 nedelja da ispuni uslove za kandidaturu.

Status kandidata Srbije u Evropskoj uniji postao je glavni predizborni adut u kampanji koja još uvek nije formalno počela.

Datum se i dalje ne zna, a stranke tvrde da su spremne za kampanju kad god ona bude počela.

Iako iz DS-a najavljuju da izbora neće biti dok Srbija ne dobije status kandidata za člnastvo u EU, naprednjaci i dalje insistiraju na tome da se izbori održe do kraja godine, odnosno odmah pošto Evropska komisija da mišljenje o kandidaturi.

Na tu temu sednicu je održala i koalicija SPS- PUPS- Jedinstvena Srbija , a stav je da varedne izbore ne treba raspisivati, jer bi to stvorilo političku nestabilnost u zemlji.

Dragan Marković Palma tvrdi i da bi se kroz izbornu kampanju, ružne reči, govor mržnje, stvorila loša slika kod ljudi iz EU i međunarodne zajednice koji prate političko stanje u Srbiji i sigurno bi usporilo ulazak u EU.

Da bi Srbija uopšte dobila status kandididata koji bi joj omogućio ulazak u EU, mora ispuniti uslove iz Akcionog plana, koji su brojni, a vremena je sve manje, svega 10 nedelja.

Kada će biti izbora i dalje je otvoreno pitanje o čemu vlasti i opozicija za sada, bar prema zvaničnim informacijama, komunicaruju samo preko medija, tvrdeći da nikakvih razgovora nije bilo.

Predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić tvrdi da bi održavanje izbora pre nego što bude određen datum početka pregovora o članstvu u EU evrointegracije bile ugrožene.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić podseća da naprednjaci traže da se izbori održe čim Srbije dobije mišljenje o kandidaturi, što bi trebalo da bude polovinom oktobra.

"Pitanje je da li ćete izbore raspisati u određenom mesecu ili za određeni mesec. Dakle, to je suštinska igra. Pa će da kažu ako Savet EU donese odluku u decembru, izbori mogu da budu raspisani u februaru ili martu. Pa, to su redovni izbori", konstatuje Vučić.

"Nama je važno da budu ove godine, mislimo da je kraj oktobra – novembar idelano vreme, i to je bio kompromis koji smo ponudili. Ako to neko ne želi, i ako su mu izbori prerano, nemoj da govori da je to zbog Evrope, nego neka kaže da se plaši izbornih rezultata", poručuje zamenik predsednika naprednjaka.

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan izjavila je da je ta stranka spremna da razgovara o izborima ali da ne pristaje na ultimatume.

SNS i dalje najavljuje miting za 16. april ali navodi da će format mitinga zavisiti od toga da li će biti dogovora o izborima ili ne, kao i koliko će miting trajati.

"Imamo i mi valjda neke skrivene adute sa kojim ćemo izaći pred narod", rekao je Vučić i ostao tajanstven. "Još razgovaramo na koji način stvari određene da primenjujemo", naveo je on.

I dalje nije jasno da li će se naprednjacima ponovo pridružiti DSS. Vučić kaže da nisu razgovarali s Koštuničinom strankom o tome.

S druge strane Mlađan Dinkić za "Blic" tvrdi da su Ujedinjeni regioni spremni za izbore i da vladajućoj koaliciji za dobre rezultate na izborima neće biti dovoljna samo kandidatura za članstvo u EU, već i šta je konkretno učinila za građane.

U DS-u su toga očigledno svesni, pa tako funkcioner te stranke i potpredsednik Vlade Božidar Đelić najavljuje dolazak novih investicija, ali i ubrzano ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana što je preduslov za sticanje status a kandidata u EU

"Do juna je ostalo tri meseca, zapravo kada znamo da će Evropska komisija početi 15. juna da priprema mišljenje, vidimo da nemamo tri meseca , nego 10 nedelja pred nama", podseća Đelić.

"Da bi jačali konkurentnost naše zemlje, da bi ovi prvi koraci u investicijama – vidimo jednu belgijsku fimu (‘Delez’)koja je odlučila da uloži milijadu evra u Srbiju u ovom momnetu – da ohrabrimo i druge investitore, uz potvrdu naravno i ‘Fijat’ koji će da otvori fabriku do kraja godine, to je sve što moramo da ojačamo uz ispunjnje naravno Akcionog plana za zulazak u EU", kaže on.

Među zakonima koji su neophodni za dobijanje kanidature su i oni problematični. Među njima

Najteži će sigurno biti zakon o restituciji oko koga nema dogovora od promena 2000. godine.

Na kartu održavanja izbora "nakon dobrih vesti iz Brisela" igra i susedna Hrvatska. Danas je predsednik Ivo Josipović rekao da izbore u toj zemlji treba raspisati odmah, ako u junu ne budu završeni pregovori Hrvatske o članstvu u EU.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend