Srbija

Кoliko dugo se mogu nositi zaštitne maske

Uz glavno pitanje kako pronaći zaštitnu masku, u prethodnim danima pojavilo se još dilema - kako naći pravu zaštitu, kako se maske održavaju, koliko štite…

Profesorka Medicinske škole na Zvezdari Elvira Hadžić rekla je za RTS da na tržištu postoji više vrsta maski, od medicinskih do onih koje se upotrebljavaju u fabrikama, ali da one nemaju isto zaštitno dejstvo, kao ni rok trajanja.Najčešće grešimo ako masku koristimo duže nego što bi trebalo, naglasila je Hadžićeva. 

Prema njenim rečima, hirurške maske, one koje kupujemo u apotekama su veoma dobre, jer imaju nekoliko slojeva, a izgrađene su od određenih polimera i pružaju odličnu zaštitu od virusa i sitnih čestica.

Međutim, kaže, ta maska je predviđena za jednokratnu upotrebu i može da se nosi samo dva ili tri sata.
Objasnila je da se takve maske ne mogu prati, jer će se tako oštetiti i možemo imati veće štete nego koristi.
Hadžićeva je objasnila da maska mora biti pričvršćena na celo lice i obavezno moraju biti prekriveni i nos i usta. 

„Veoma je važno da se maske ne diraju, jer često ih nesvesno pomeramo, dodirujemo prljavim rukama ili rukavicama i praktično lepimo nečistoće, bakterije i viruse“, objasnila je profesorka Hadžić.

Za razliku od hirurških, maske koje se koriste u fabrikama, proizvodnjama imaju potpuno  drugu funkciju, ali mogu poslužiti. Кada maska ima više slojeva i zaštita je veća.

Čvršće maske mogu da se koriste šest ili sedam sati, i njima se samo povećava dužina izloženosti.
Postoje i one iz kućne radinosti, one mogu da se koriste ali pravilno, posebno ako se ide u neko rizično područje. 

„Svakako je bolje da ih imate nego da ih nemate, ali u takvim područjima treba da se što manje zadržavate i da se pravi distanca, da se prostorije provetravaju kako bi se smanjila  koncentracija virusa“, rekla je profesorka.

Ne morate nositi masku ako ste sami u vozilu Ističe da nema potrebe da se maska nosi u vozilu ako ste sami. 

„Osoba koja je sama u vozilu nema potreba da stavi masku, jer se tako troše resursi bez potrebe, za masku koja traje tri sata potrošeno je već pola sata i ona će postati vlažna, na nju će se lepiti mikroorganizmi i veće štete će praviti nego koristi“, objasnila je profesorka Hadžić.
Maske se mogu i dezinfikovati, ali samo one koje nisu za jednokratnu upotrebu. 

Ponovila je da masku treba da stavi osoba koja je zaražena, kada odlazi u apoteku, kada odlazi u zdravstvenu ustanovu da bi zaštitila sve osobe u okruženju i prostor u kojem se nalazi.

„Moja preporuka je da ako je više ljudi na malom prostoru treba da se nose maske, a ako je veća prostorija i kada smo na određenom razmaku i pod pretpostavkom da niko ne kija i ne kašlje i ako su površine dezinfikovane, onda ne treba da nose masku“, rekla je Hadžićeva. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend