Srbija

Konačno kraj monopolu NIS-a

Vlada je donela odluku o slobodnom uvozu nafte i naftnih derivata od 1. januara 2011. i odluku o slobodnom formiranju cene naftnih derivata na srpskom tržištu.

Njom je ukinut monopol NIS-a na uvoz naftnih derivata, čime se posle godina iščekivanja domaće tržište liberalizuje.

Ministar energetike Petar Škundrić je rekao da bi ova istorijska odluka vlade trebalo da znači ne samo kvalitetnije snabdevanje, već i niže cene derivata u Srbiji.

Ministar energetike Petar Škundrić izrazio uverenje da će ta odluka uticati na ubrzanje modernizacije Naftne industrije Srbije i izrazio očekivanje da će ta kompanija biti jedna od najkonkurentnijih.

Škundrić je rekao da očekuje da će posle liberalizacije tržišta, cene naftnih derivata u Srbiji biti niže od sadašnjih cena i pozvao sve naftne kompanije da pokažu konkurentnost i svoje mogućnosti i kvalitete.

On je ponovio da očekuje da će naftne kompanije sniziti cene derivata od 1. januara, bez obzira što je u poslednje vreme zabeležen značajan rast cena sirove nafte na svetskom tržištu.

"Ukoliko to ne bude rezultiralo nešto nižom cenom derivata u odnosu na sadašnju, to će govoriti o nesposobnosti, ili o netržišnom ponašanju učesnika na tržištu nafte i naftnih derivata u Srbiji," rekao je Škundrić.

On je podsetio da u Srbiji postoji 226 licenciranih preduzeća koja se bave prometom nafte i naftnih derivata i njih 413 koji se bave trgovinom na malo naftnih derivata.

Ministar, međutim, nije mogao da kaže za koliko bi cene goriva mogle biti niže, naglasivši da ukoliko bi on to govorio "to bi bila sugestija učesnicima na tržištu, a naša želja je da to bude najoptimalnije po sve nas".

"Iz tog razloga smo i odustali od mogućih formula koje su mogle biti uvedene u okviru slobodnog tržišta, koje su predviđale maksimalnu cenu derivata na tržištu", objasnio je Škundrić.

Ministar je izrazio uverenje da će ta odluka uticati na ubrzanje modernizacije Naftne industrije Srbije (NIS) i izrazio očekivanje da će ta kompanija biti jedna od najkonkurentnijih.

Govoreći o snabdevanju potrošača mazutom, Škundrić je rekao da očekuje da će, kao i do sada, biti obezbeđene potrebne količine tog energenta i dodao da neće biti problema ni u snabdevanju potrošača u ovoj grejnoj sezoni ostalim energentima, istakavsi da je Vlada danas usvojila energentski bilans za 2011. godinu.

Da liberalizacija tržišta naftnih derivata treba da se odrazi na kvalitet usluga i da dovede do nešto nižih cena tokom 2011. uveren je ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

"2011. godina definitivno donosi potpunu liberalizaciju trgovine naftom i derivatima i cena nafte i derivata na tržištu Srbije. To je bilo obećanje ove Vlade, to je ujedno i dogovor koji je postignut sa strateškim investitorom ‘Gaspromnjeftom’, a to je i ispunjenje očekivanja građana Srbije, ali i svih učesnika na tržištu uvoza i prometa naftom i derivatima", kazao je on.

Inače, u Srbiji dozvolu za uvoz poseduje više od 240 kompanija.

Vlasnici privatnih benzinskih pumpi, koji u Srbiji drže oko 40 odsto tržišta, poručuju da je prvi januar nije realan rok za pojeftinjenje, jer cene goriva prvo treba da snize veletrgovci. Prema njihovim procena jeftiniji naftni derivati na pumpama mogu se očekivati od sredine januara.

"To je proces koji će se u narednih 100 dana potpuno definisati, i biće jasniji, ali je već sada sigurno da će govrivo biti kvalitetnije, i da će cene biti manje. S obzirom da je berzanska roba, ja očekujem između pet i deset dinara u nekom periodu od naredna dva meseca", kaže Miroslav Velicki predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Ministar energetike Petar Škundrić objašnjava da će već dobijene licence za uvoznike važiti i dalje, dok će za kompanije koje ih zatraže važiti novi propisi.

"Mislim da je to dobro zato što ćemo imati konkurenciju jakih kompanija, imaćemo mogućnost da se testira naša Naftna industrija Srbije u slobodnoj konkurenciji i slobodnoj utakmici i da kroz tu slobodnu utakmicu dostigne projektovani cilj da bude lider u regionu. Ja očekujem da cene naftnih derivata budu ispod proseka cena u regionu", rekao je Škundrić.

Naftaši, međutim, ne dele optimizam ministra. Tako, predsednik udruženja AD Nafta Nebojša Atanacković kaže da u prvim mesecima liberalizacije tržišta ne treba očekivati niže cene naftnih derivata, jer već posle Nove godine sledi povećanje akcize, i to za benzine za oko 6 dinara, a za dizel oko 4,5. Na cenu će takođe uticati i opšti trend povećanja cene sirove nafte.

Na dugoročnijem planu veća konkurencija trebalo bi da doprinese pojeftinjenju naftnih derivata na domaćem tržištu. Međutim, prema rečima urednice „Balkan magazina" Jelice Putniković, cena goriva će zavisiti i od toga koliko će naftaši želeti da zarade.

"Već su i NIS i neki naftaši najavili da neće imati iste cene na svim pumpama. I to će biti pravi znak tržišta. Možda ćemo mi u Beogradu na autoputu na nekoj velikoj prometnici imati i skuplje gorivo, ali neko ko hoće da zaradi, a ko ima pumpu u kraju gde je siromašnije stanovništvo, oni će morati prema kupovnoj moći da formiraju cene", smatra ona.

Inače, Uredba o zabrani uvoza derivata koja se sada ukida, uvedena je da bi se Naftna industrija Srbije zaštitila od konkurencije, s ciljem da se obnove i modernizuju rafinerijska postrojenja i proizvode goriva evropskog kvaliteta. Tako se u Srbiju mogla uvoziti nafta, a sve uvezene količine prerađivane su u rafinerijama Naftne industrije Srbije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend