Srbija

Konačno kraj monopolu NIS-a?

Vlada Srbije će danas doneti odluku o ukidanju monopola NIS-a na uvoz naftnih derivata, čime bi posle godina iščekivanja domaće tržište bilo liberalizovano.

Ministar energetike Petar Škundrić uveren je da će slobodno formiranje cene naftnih derivata omogućiti ulazak jakih kompanija na domaće tržište.

Naftaši međutim ne dele optimizam ministra Škundrića.

Ministar Škundrić tvrdi da bi cena goriva u Srbiji posle ove odluke trebalo da budu ispod proseka u regionu. On je podsetio da će već dobijenje licence za uvoznike važiti i dalje, dok će za kompanije koje ih zatraže važiti novi propisi. Mnogi se ne slažu sa ministrok Škundrićem.

Tako predsednik udruženja AD Nafta Nebojša Atanacković kaže da u prvim mesecima liberalizacije tržišta ne treba očekivati niže cene naftnih derivata.

"Očekuje nas posle Nove godine povećanje akcize koje će ovog puta biti za benzine oko 6 dinara, a za dizel oko 4.5. Sa druge strane imamo opšti trend povećanje cene sirove nafte, koji će se odražiti na cenu derivata, tako da ćemo na početku godine veoma malo osetiti od blagodeti tržišta", kaže Atanacković.

Na dugoročnijem planu veća konkurencija trebalo bi da doprinese pojeftinjenju naftnih derivata na domaćem tržištu. Međutim, prema rečima urednice "Balkanmagazin" Jelica Putniković cena goriva će zavisiti i od toga koliko će naftaši želeti da zarade.

"Već su neki naftaši najavili da neće imati iste cene na svim pumpana. I to će biti pravi znak tržišta. Možda ćemo mi u Beogradu na autoputu imati i skuplje gorivo, ali neko ko ima pumpu u kraju gde je siromašnije stanovništvo, oni će morati prema kupovnoj moći da formiraju cene", kaže Putnikovićeva.

Inače, Uredba o zabrani uvoza derivata koja se sada ukida, uvedena je da bi se NIS zaštitio od konkurencije, s ciljem da se obnove i modernizuju rafinerijska postrojenja i proizvode goriva evropskog kvaliteta. Tako se u Srbiju mogla uvoziti nafta, a sve uvezene količine prerađivane su u NIS-ovim rafinerijama.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend