Srbija

Kreću masovna testiranja na koronavirus, čiji uzorci će biti ispitani?

Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, počeće se sa masovnim testiranjima na novi virus. Testovi će se, kao i do sada, analizirati na "Torlaku", dok će se tome pridružiti i Klinički centar Srbije.

Epidemiolog Predrag Kon je objasnio da će ubuduće biti testirani svi članovi porodice osobe koja je zaražena koronavirusom.

„Do sada smo sve to pratili, pa ako je postojao neki simptom, to smo smatrali verovatnim slučajem, bez testiranja“, navodi Kon.

Na koronavirus biće testirane i sve osobe sa kojima je zaraženi, a lečen je u kućnim uslovima, bio u kontaktu pre toga.

Takođe, dodaje, moći će da se testiraju i oni koji su došli iz inostranstva, bili u samoizolaciji i nisu imali simptome koronavirusa.

Prema njegovim rečima, od sada će se sve ozbiljnije respiratorne infekcije tretirati kao kovid-19.

Svi Domovi zdravlja uzimaće uzorke

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da se testiranja na koronavirus neće raditi u domovima zdravlja, već će se u ovim ustanovama uzimati uzorci osoba.

„Testiraće se oni ljudi za koje epidemiolozi kažu i procene da treba da se testiraju, odluka o nečijem testiranju neće biti privatna odluka“, naglašava Lončar.

Zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević objasnila da je presudno za javljanje lekaru ubrzano i otežano disanje i kratak dah.

„Neće svi da razviju tešku formu bolesti. Svi koji imaju osećaj nedostatka vazduha, treba da se jave lekaru“, ističe Miloševićeva.

Testovi u privatnim laboratorijama nisu testovi za kovid.  Odgovarajući na pitanje novinara, Miloševićeva je rekla da se testovi sada rade na Institutu „Torlak“, a to će početi da se radi i u Kliničkom centru Srbije.

„Testovi u privatnim laboratorijama nisu testovi za kovid, već za prethodno poznate viruse. Radi se o novoj bolesti, i ti testovi nisu ovi o kojima pričamo“, napominje Miloševićeva. 

Nova strategija će, kaže zamenica direktora „Batuta“ Darija Kisić Tepavčević, omogućiti bolju kontolu širenja infekije.

„Nećemo čekati pasivno, nego ćemo tragati i u onim grupama u kojima nema simptoma. Mere samoizolacije i socijalnog distanciranja nemaju zamenu, one su ključne“, napomenula je Kisić Tepavčević.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend