Srbija

Kurti: Za sporazum mala verovatnoća u toku ove godine

Nova vlada ima za cilj da ukine takse na srpsku robu nakon što se prema Srbiji uvede mera reciprociteta, poručio je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom novi kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi KoSSev. Govoreći o dijalogu sa Beogradom navodi da nije nemoguće postići dogovor u toku ove godine, ali da ne očekuje bilo kakav suštinski dijalog, niti brze rezultate, jer je Srbija na pragu izbora.

Kosovski premijer najavio je da će nova vlada meru taksi zameniti punim reciprocitetom prema Srbiji. Za Glas Amerike navodi kako će do toga doći, prenosi KoSSev.

„Postoji rezolucija Skupštine Republike Kosovo o punom političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom od 7. decembra 2011, i želeli bismo da taj reciprocitet postane normalan princip dobrosusedskih i bilateralnih odnosa i želimo da u ovom slučaju zamenimo takse od 100 odsto“, rekao je Kurti.

Kurti navodi da je mera taksi uvedena iz dva razloga: političkog – zbog „agresivne kampanje Srbije u međunarodnoj areni protiv Kosova – onemogućavanje članstva u Interpolu“, i ekonomski, međutim, dodaje da će se sastati sa privrednicima na Kosovu kako bi razgovarao o ekonomskom aspektu taksi, a ne samo o političkom.

„Ja sam još na početku izjavio da takse nisu u sklopu vizije pokreta Samoopredeljenje i onda kada sam bio u opoziciji. Ovo sam ponavljao tokom kampanji, mi smo insistirali na načelu reciprociteta koje ne kvantifikuje izveštaj sa Srbijom, ali predstavlja jedan novi kvalitet za državu Kosovo. Recimo, kada su naše cisterne prelazile u Srbiju, bilo je kažnjavanja, zato što nisu priznate vozačke dozvole naših vozača, ili jedan momak ili jedna devojka koji su završili univerzitet u Prištini, ne mogu da se nikako zaposle u Bujanovcu, Preševu ili Medveđi, sertifikati naše robe zato što piše Republika Kosovo ne priznaju se u Srbiji. Ako želimo dobrosusedske odnose, ako želimo normalizaciju, onda treba da se ponašamo na normalan način, što znači da poštujemo i drugog, a ne samo da volimo sami sebe. Stoga, mislim da bi Srbija trebalo da promeni pristup prema Kosovu, jer za jednu normalizaciju koju svi priželjkujemo, i mi i međunarodni faktor, verujem da puno više treba da se promeni Srbija nego Kosovo“, rekao je.

Kurti dodaje da bi voleo da se što pre uvede mera reciprociteta, da je to jedan od prioriteta nove vlade, ali i da je vlada tek formirana, te da je pred njom veliki broj zadataka, među kojima je i budžet za 2020. godinu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend