Srbija

Lavrov razgovarao sa Jeremićem

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se, na početku posete Beogradu, sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Posle sastanka ministri će se obratiti novinarima, a potom, ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Srbije, svečano otkriti tablu u čast ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Najavljeno je da će jedna od tema biti i sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje, čiji je nacrt sačinjen i koji je u procesu usaglašavanja.

Lavrov je uoči posete rekao da je taj sporazum praktično završen i istakao da strateško partnerstvo Srbije i Rusije nije usmereno ni protiv koga.

On je naveo da je u tom dokumentu sadržan pristup Moskve i Beograda glavnim pitanjima bilateralnih odnosa, pogledi na ključne probleme i tendencije razvoja u svetu, kao i namera strana da koordinišu svoje aktivnosti na dobrobit naroda Rusije i Srbije.

Sisojev: Uobičajene teme

Jedna od tema razgovora će biti i Kosovo gde srpske vlasti imaju bezuslovnu i doslednu podršku Moskve, navode ruski diplomatski izvori.

Urednik moskovskog lista "Komersant" Genadij Sisojev na dnevnom redu očekuje i političke i ekonomske teme.

"Tu će biti razmotrena pitanja posete predsednika Borisa Tadića Moskvi, koja će biti u junu i tada će biti potpisan sporazum o strateškim odnosima i partnerstvu između Rusije i Srbije. Teme će biti uobičajene koliko ja znam, tu je energetska saradnja, Kosovo i tako dalje", kaže Sisojev.

U odnosima Rusije i Srbije sve veću pažnju imaju ekonomski odnosi i politička pitanja polako padaju u drugi plan, smatra urednik moskovskog "Komersanta".

"I jedna i druga strana su izjavile da odnos treba da bude partnerski, to jest odnos stratstrateških partnera, dosta visok nivo poverenja u saradnji dve zemlje. Međutim, karakter tih odnosa treba da bude potvrđen. Strateško partnerstvo treba da bude propraćeno nekim konkretnim sporazumom", kaže on.

"U stvari sad je briga i jedne i druge zemlje da naprave te ekonomske sporazume, kojima bi potvrdile strateško partnerstvo Moskve i Beograda. Znači, poseta Lavrova Beogradu biće u funkciji nastavka traženja kokretnih ugovora i sporazuma koji će napuniti ti klauzulu o strateškom partnerstvu", dodao je Sisojev.

Posetom Beogradu, Lavrov počinje trodnevnu posetu Balkanu tokom koje će posetiti Crnu Goru, Makedoniju i Sloveniju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend