Srbija

Lutovac: Ujedinjenje DS, SDS i Zajedno za Srbiju 19. maja

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac najavio je za 19. maj stvaranje unije te stranke, Zajedno za Srbiju i Socijal-demokratske stranke: Lutovac je rekao da je stvaranje unije prvi korak ka formiranju „velike ujedinjenje DS, koja će ponovo biti gravitaciona tačka u kojoj će se okupljati građansko-demokratska Srbija“.

„Ona će stvari okrenuti u pravom smeru, u smeru razvoja, modernizacije i demokratije. Danas živimo u zarobljenoj državi, sa zarobljenim društvom i zato je velika odgovornost na svima nama da DS bude u prvim redovima kad se stvari budu menjale na bolje“, istakao je Lutovac na obeležavanju stranačke slave u Šapcu, saopštila je DS.

Lutovac je istakao da je izbor ovog grada za proslavu logičan i prirodan.

„Pored Šapca, imamo i Paraćin u kome postoji slobodna zona na teritoriji cele opštine, a tu je i Čajetina. Na žalost, ovaj režim je učinio da moramo da stvaramo slobodne zone u gradovima u kojima nema demokrata na vlasti“, rekao je Lutovac.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i jedan od lidera Saveza za Srbiju, istakao je da jedino snažna DS može da dovede do promena u Srbiji.

„Siguran sam da ćemo uspeti, siguran sam i da će ovo biti težak put, ali demokrate su navikle na težak put i navikle su da savlađuju prepreke. Mi moramo da napravimo organizaciju od 50.000 ljudi koja je sposobna da na prvim sledećim poštenim izborima odbrani 8.300 glasačkih kutija, donese pobedu i uvede normalnost u Srbiju“, rekao je Zelenović.

Zelenović je naveo da je ovo proces u kom moraju da dođu do novih lidera u gradovima Srbije i da s novom politikom donesu novu vrednost koju će ponuditi građanima.

Inače, na sednici Glavnog odbora Socijaldemokratske stranke 23. marta jednoglasno je doneta odluka o integraciji Socijaldemokratske stranke sa Demokratskom strankom i Zajedno za Srbiju.

Kako je tada naveo predsednik SDS Boris Tadić, neophodno je formiranje snažne stranačke infrastrukture sa jasno definisanom politikom i udruživanje stranaka koje dele istu vrednosnu i političku orijentaciju.

Dodao je i da je nova organizacija odgovor na kritike da je aktuelna opoziciona borba u širim političkim savezima isuviše politički difuzna i usmerena samo na rušenje režima, ali je istovremeno i ojačavanje postojećih saveza u okviru kojih nastavljaju zajedničku borbu za slobodnu i demokratsku Srbiju.

Najveći broj funkcionera SDS i Zajedno za Srbiju je već bio u Demokratskoj stranci.

Boris Tadić, predsednik Srbije u dva mandata i tadašnji predsednik Demokratske stranke, dva meseca pre parlamentarnih izbora 2014. je napustio tu stranku, obrazlažući tada da se ne slaže sa politikom tadašnjeg rukovodstva. Govoreći o napuštanju Demokratske stranke, Tadić je rekao da bi i danas doneo istu odluku i napustio tu stranku jer se, kako je rekao, tadašnje rukovodstvo DS iz neobjašnjivih razloga distanciralo od njegove politike, što je podršku toj stranci od oko 30 odsto, svelo na jednocifren broj. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend