Srbija

Maja Pavlović: Ukoliko se situacija ne promeni, od ponedeljka štrajkujem glađu

Vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović najavila je da će, ukoliko se situacija u međuvremenu ne promeni, sutra, treći put početi štrajk glađu, jer kako navodi, problemi njene televizije nisu rešeni.

Pavlović je izjavila za FoNet da će, ako u međuvremenu iz institucija ne stigne poziv za razgovor ili konkretno rešenje, danas u 11:55 početi štrajk glađu ispred prostorija Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) na beogradskom Trgu Nikole Pašića.

On je podsetila da tri meseca posle njenog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, kada je prekinula tronedeljni štrajk, nijedan od njenih preostalih zahteva nije ispunjen.

„I dalje smo šikanirani na konkursima na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou. Ove godine smo podržani sa tri puta manje sredstva nego prethodnih“, rekla je Pavlović i dodala da nijedno javno preduzeće u Novom Sadu koje je Kanalu 9 otkazalo ugovor, neće da ga obnovi.

Maja Pavlović štrajkovala je glađu u maju prošle i ove godine.

Prošle godine štrajk je završen nakon što je Javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ (ETV) uključilo signal Kanala 9, koji je prethodno isključen zbog duga tom preduzeću.

Pavlović je ove godine navela 10 zahteva i tražila da četiri budu ispunjena kako bi prekinula štrajk glađu.

Štrajk je prekinut posle javnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić koja je tada rekla da će dati sve od sebe da pomogne Maji Pavlović, ali da sve treba da bude u skladu sa zakonom.

Prvi zahtev Maje Pavlović bio je upućen Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) od koje traži da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9 OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.

Tada je OFPS deblokirao račun Kanala 9. Međutim, Pavlović je rekla da ne može da prihvati njihov predlog da se jedino odblokira računa Kanala 9, već da treba da se povuku sva izvršenja i da im vrate novac koji su skinuli sa njihovog računa.

Pavlović je tražila i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa ETV. Od Ministarstva telekomunikacija zahtevala je izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako iznos koji lokalni emiteri plaćaju ETV ne bi bio veći od naknade koju plaćaju RATEL.

Tada je ETV produžio sporazum sa Kanalom 9.

Treći zahtev odnosio se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije. Ovaj zahtev je, tokom štrajka glađa, ispunjen.

Jedan od zahteva vlasnice novosadske televizije bio je upućen i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga je tražila da prestane da kažnjava Kanal 9 i da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.

Preostali zahtevi, za koje je Pavlović tada tvrdila da institucije mogu da reše u narednim mesecima, odnose se na sudske postupke koje Kanal 9 vodi pred Upravnim, Ustavnim i Vrhovnim kasacionim sudom.

„Zbog straha od još više pritisaka lokalni mediji se plaše da javno pruže podršku“

Vlasnica televizije „Kanal 9“ iz Novog Sada Maja Pavlović izjavila je da ima podršku nekih nezavisnih lokalnih medija, ali da ti mediji zbog straha od još više pritisaka nisu smeli da joj javno pruže podršku.

„Ljudi će pre pristati da se ugasi njihov medij nego da pokušaju da pronadju rešenje za svoje probleme. Preko 125 medija je ugašeno zbog toga što im je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) oduzelo licencu za rad jer nisu mogli da plaćaju takse“, izjavila je Maja Pavlović za agenciju Beta. 

Ona je istakla da se lokalni mediji u Srbiji dele u tri grupe, na one medije koji postoje duže od sedam godina i nisu promenili vlasnika, na grupu medija koja postoji duže od sedam godina i koji su promenili vlasnika i mediji koji su mladji od sedam godina i služe čisto za protok informacija. 

„Veoma je malo medija koji nisu promenili vlasnika. To pokazuje brojnost učesnika na javnim raspravama za Medijsku strategiju. U Novom Sadu ih je bilo jedva četredesetak, u Čačku ‘dva reda stolica’. Ranije su rasprave vodjene u zgradi Pokrajinske skupštine u sali koja je bila puna. Ranije je bilo više medija koji su bili zainteresovani na koji će način uslovi za njihov rad biti regulisani“, ocenila je ona.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend