Srbija

„Makalister: Prihvatite predlog Srbije; Merkelova: Nein“

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Makalister tražio od nemačke kancelarke da prihvati rešenje za kosovski problem koje Srbija bude predložila.

To piše beogradski list „Blic“, pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova u Berlinu. Prema tvrdnjama tog lista, Makalister se nedavno susreo sa Angelom Merkel i izneo svoj stav o ovom osetljivom pitanju.

„On je rekao da bi trebalo podržati dogovor dve strane, odnosno onaj predlog koji Srbija bude spremna da prihvati. Kancelarka je to bez razmišljanja odbila“, navodi taj neimenovani izvor. 

Iako bi se očekivalo da Angela Merkel, kao neko ko sa Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem ima dobre odnose, prva podrži priču o razgraničenju ili o dogovoru dve strane, to se nije dogodilo, navodi list. 

„Kancelarka nema nikakav problem sa vašom zemljom i državnim vrhom, već je svesna da bi je promena ili ublažavanje stava doveli u nezavidnu poziciju u Nemačkoj“, navodi izvor. 

Propast referenduma u Makedoniji uzdrmao je Merkelovu, navodi se, a ona strahuje i zbog dešavanja u Republici Srpskoj i izbora za sve nivoe vlasti u BiH koji su održani u nedelju. 

„Ima mnogo problema na unutrašnjem planu u Nemačkoj, a dešavanja u vašem regionu samo mogu da odmognu kancelarki. Ukoliko bi ona prihvatila predlog s kojim izađe Srbija, to bi u perspektivi i skoroj budućnosti značilo još jednu zemlju članicu Unije, a to onda opet nailazi na revolt Nemaca koji su dominantno protiv proširenja jer smatraju da treba više da se pitaju i da im, kao najmoćnijima, proširenje ne ide u korist“, objašnjava sagovornik „Blica“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend