Srbija

Makron poslao poruku Beogradu i Prištini – Evropa se i dalje pita

Francuska i Evropa žele najznačajniju ulogu u rešavanju kosovskog problema, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Parizu posle sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Kada je reč o taksama na robu iz Srbije, Vučić je rekao da se čeka da ih kosovska strana ukine pa da se dijalog nastavi. Iz Tačijevog kabineta stiže poruka da je Kosovo spremno da nastavi dijalog.

Kako bi se dve strane pomirile sa činjenicom da moraju da razgovaraju, treća je organizovala sastanak.

Prvi čovek Francuske Emanuel Makron u okviru Mirovnog foruma u Parizu razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Ovim potezom Makron šalje poruku da se Evropa pita i da će ona voditi glavnu reč u vraćanju Beograda i Prištine za isti sto, utisak je predsednika Srbije.

„Nema nikakve sumnje da i Francuska i Evropa žele najznačajniju ulogu po tom pitanju, poštujući i Amerikance i Ruse i sve druge po tom pitanju. Sasvim sigurno da Evropa želi najvažniju ulogu i to je francuski predsednik rekao, pre svega misleći na sebe i na kancelarku Merkel, ali i na evropske institucije“, kazao je Vučić nakon sastanka.

Tokom sastanka, Makron je želeo da čuje i kakva je trenutna situacija, Vučić kaže da je bio realističan, ali i…

„Pomalo pesimističan, ali bio sam iskren i otvoren i rekao sam istinu…Ako mislite da li je to bilo dubinski oko ovoga ili onoga, kako bismo nešto rešili – ma ne. Niti je to moguće na takav način“, rekao je Vučić.

A nije moguć ni nastavak dijaloga sa Prištinom sve dok Vlada Kosova ne ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije, za šta se, podseća Vučić, zalaže i Makron.

„Kad ukinu takse, pa onda možemo da sednemo za sto. Pozicija Srbije je nedvosmislena, jasna i nepromenjena“, izjavio je Vučić.

Makron bi, kaže predsednik Srbije, želeo da se za sto sedne što pre.

„Smatra da je to važno za stabilnost Balkana, ništa više. Tači je govorio kako će da formiraju Vladu početkom decembra, ja sam mu rekao neće kao i obično, pošto vidim kakve sve marifetluke prave, pa sam rekao, sačekajte do januara, onda je i Tači rekao, dobro onda u januaru i eto, to je to, pa ćemo da sačekamo“, kazao je predsednik Srbije.

Nakon sastanka u Parizu iz Tačijevog kabineta stiže samo kratko saopštenje o planovima Kosova, ali ni reči o taksama.

„Predsednik Tači potvrdio je na ovom sastanku spremnost Kosova da nastavi dijalog sa Srbijom u potrazi za mirnim sporazumom, koji će doneti obostrano priznanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama, trasirajući put ka razvoju Kosova i integraciji u NATO i Evropsku uniju“, navodi se u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

Prethodnog dana, na Forumu u Parizu Vučić se sastao samo sa domaćinom, Makronom, i kako je rekao, zatražio je od njega podršku regionalnoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije. U sredu, poslednjeg dana Foruma, bar u zvaničnom delu programa, nema balkanskih tema.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend