Srbija

Mekalister u razgovoru s Vučićem: Neophodno raditi na reformi izbornog zakona

Predsedavajući Odboru Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister danas je u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju srpskog parlamenta i naveo da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Mekalister i Vučić su u Beogradu razgovarali o evropskim integracijama, situaciji u regionu i reformama u Srbiji, i konstatovali da Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, i da je napredak u oblasti ekonomije najjasniji, navodi se u saopštenju.

Mekalister je, kako se navodi, pozdravio nove infrastrukturne projekte i ukazao da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak Srbije.

Vučić je Mekalisteru rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa, navodi se u saopštenju.

„Kada je reč o radu parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke (Evropske komisije) usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izradjen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapredjenje slobode izražavanja“, naveo je Vučić.

On je kazao da će Srbija, kako se navodi, nastaviti da sprovodi reforme u skladu s ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava.

Vučić je naveo da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek kada kosovska vlada ukine takse na uvoz robe iz Srbije.

Dodao je da Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije. Vučić je Mekalisteru čestitao na ponovnom izboru za poslanika Evropskog parlamenta i za predsedavajućeg Odboru EP za spoljne poslove, dodaje se u saopštenju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend