Srbija

Moguće nove ekonomske mere ako kriza potraje

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će Vlada predstaviti nove mere pomoći privatnom sektoru ako kriza izazvana pandemijom koronavirusa u Srbiji bude trajala duže od tri meseca.

Mali je  gostujući na Televiziji Prva, podsetio na to da je država pripremila paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica na privredu usled epidemije koronavirusa, vredan 5,1 milijardu evra, što je polovina godišnjeg budžeta, uzimajući u obzir to da će kriza trajati tri meseca.

Naše javne finansije su stabilne, ekonomija je jaka i država želi da najveći teret krize preuzme na sebe, objasnio je on i precizirao da će između 60 i 65 odsto tih sredstava biti obezbeđeno iz budžeta i domaćeg tržišta hartija od vrednosti, a ostatak na međunarodnom finansijskom tržištu.

Prema njegovim rečima, obim programa pomoći koji je Srbija namenila za ekonomske mere pomoći privatnom sektoru ima retko koja zemlja, budući da on iznosi 11 odsto BDP-a.

Program mera ima dva cilja – da sačuvamo radna mesta i pomognemo onima koji su najviše pogođeni, a to je privatni sektor, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i da se masovnim programom pomoći pomogne privedi da sa što manje problema i što bezbolnije prođe krizu, objasnio je Mali.

Cilj programa mera, kako je naveo, jeste da nakon krize ostanu netaknuti proizvodni kapaciteti, da se ne zatvaraju fabrike i da ljudi ne ostanu bez posla, kao i da u što kraćem periodu preduzeća dođu do nivoa proizvodnje koji su imali do samo pre mesec dana.

Ministar je precizirao da mere iz programa podrške privredi stupaju na snagu od 15. marta i odnose se na tri meseca, i istovremeno najavio mogućnost sektorske podrške pojedinim privrednim granama koje mogu da budu i dodatno pogođene krizom, ukoliko ona potraje.

On je istakao da su strane kompanije potvrdile da ostaju pri svojim poslovnim planovima u našoj zemlji, uz napomenu da je u budžetu Srbije u ovoj godini za podršku stranim kompanijama obezbeđeno približno 200 miliona evra.

Mali je rekao i da se nastavlja izgradnja auto-puteva u Srbiji i svih infrastrukturnih projekata iz programa “Srbija 2025”, uz ocenu da bi naša zemlja, po projekcijama, na kraju 2021. godine mogla da ostvari privredni rast veći od sedam odsto, o čemu je u petak razgovarao sa predstavnicima MMF-a.

Do kraja naredne godine imamo šansu da se vratimo na te visoke stope rasta, naveo je ministar i preneo da MMF nije imao primedbi na meru da se svakom punoletnom građaninu Srbije isplati po 100 evra.

On je naglasio da se neće izlaziti sa merama koje će ugroziti makroekonomsku stabilnost, i da država u ovom trenutku ovu krizu posmatra kao privremenu, sa mogućnošću da se produži.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend