Srbija

Nacionalni konsenzus o EU

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao na nacionalni konsenzus oko evropskog cilja, jer bi bio tragičan promašaj ako ove godine država ne postane kandidat za EU.

Tadić je rekao da je status kandidata prekretnica, posle koje sledi još značajniji početak pregovora sa EU – a posle će "put Srbije u EU biti nepovratan".

"Kada ostvarimo ta dva cilja, investiranje u našu zemlju porašće višestruko", rekao je Tadić u intervjuu sutrašnjim "Novostima".

"Jednostavno, nećemo više biti ista zemlja", rekao je Tadić, ukazujući da zemlja koja pregovara o članstvu ima potpuno drugačiji tretman kod potencijalnih investitora.

Podsećajući da je rok za usvajanje seta zakona koji su suštinski važni za napredak ka EU do juna, najdalje do septembra, Tadić je istakao da Srbija "nije ušla u cajtnot", ali da više ne sme da se izgubi nijedan dan.

"Set pravosudnih zakona je ušao u Skupštinu, pokrenuta je rasprava, a taj proces je odlučujući za reformu pravosuđa. To je trenutno najvažnija reforma u Srbiji jer se na njoj temelji i obračun sa kriminalom i korupcijom", kazao je Tadić.

"Infantilan način gledanja opozicije na politiku"
Tadić je na pitanje o predstojećem mitingu opozicije u Beogradu, 16. aprila, rekao da su protesti "demokratsko dostignuće" i da "principijelno" nema ništa protiv njih, ali da je licitiranje sa datumom izbora i postavljanje ultimatuma "infantilan način gledanja na politiku".

"Ne smemo izbornim procesom ugroziti kandidaturu. Takođe, veštačko izazivanje krize i izazivanje nasilja na ulicama mogu biti i te kako
način ugrožavanja kandidature Srbije. To organizatori protesta moraju imati na umu", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je ukazao da je za nedobijanje statusa kandidata za EU dovoljno da samo jedna zemlja "svojim vetom podigne rampu za status" što se ne bi moglo popraviti "nijednom izbornom radnjom".

"Manji broj stranaka u vladi ne znači dvopartijski sistem"
Osvrćući se na temu izbora narodnih poslanika, što takođe zahteva EU, Tadić je kazao da današnji sistem favorizuje učešće prevelikog broja stranaka u Vladi, što samu Vladu čini nedovoljno efikasnom i tromom.

"Zato moramo uvesti sistem koji će omogućiti da manji broj stranaka ulazi u vladu. To ne znači dvopartijski sistem. Zašto ne bismo imali model kakav je poznat u dobrom delu evropskih zemalja, gde u vlasti sedi pet, šest stranaka? Tako se formiraju prirodne koalicije koje mogu da ispune obaveze prema građanima. Sa 10, 15, 20 stranaka, to je teško. Dakle, treba ići u pravcu političke i ukupne racionalizacije."

Govoreći o promenama u Vladi Srbije, Tadić je primetio da se "nijedna vlada na svetu ne odriče partijskih interesa njenih članova", pa je "teško očekivati da u Srbiji bude drugačije": "Na samim članicama koalicije je da pokažu odgovornost prema opštem interesu koji je stariji od svakog stranačkog i ovo je nova šansa vladi da pokaže bolje rezultate."

"Bez minimizacije rezultata ove Vlade"

Navodeći da "niko nije zadovoljan nijednom vladom u poslednjih dvadeset godina", Tadić je istakao da ipak ne treba minimizirati sve što je ova vlada uradila. "Mnogo snažnije ekonomije su pale pod teretom svetske krize. Mi smo, ipak, obezbedili političku i ekonomsku stabilnost. U ovako teškim ekonomski okolnostima niko ne bi uspeo da postigne do kraja ono što je bilo zacrtano pre nego što je kriza buknula – povećanje broja radnih mesta."

"Ali, moram podsetiti da je posle 5. oktobra građanima Srbije bilo potrebno pružiti nadu. Zato je tada model razvoja bio orijentisan na potrošnju. To je uzrokovalo veliki debalans kada je u pitanju uvoz i izvoz. Više se trošilo nego što se proizvodilo. Dakle, podignut je kvalitet života ljudi, ali je dugoročno slabila naša privreda. Stvaran je deficit našeg tekućeg računa koji je postao nepodnošljiv. Danas zarađujemo onoliko koliko proizvodimo. To je smanjilo deficit, podiglo izvoz, ali je građanima teže", kaže predsednik Srbije.

"Jedini lek su nove strane investicije"
Po njegovom mišljenju, jedini lek je u novim stranim investicijama kojima bismo dobili mogućnost za zapošljavanje ljudi – i strateško i dugoročno investiranje države u obrazovanje, nauku, infrastrukturu i energetiku.

Navodeći da je rezultat prvog radnog dana nove vlade zaštitna cena hleba, Tadić je kao sledeći korak na polju socijalne politike najavio omogućavanje građanima da odlože otplatu kredita za dve godine, uz olakšicu koja će početi da se primenjuje u narednim danima: "Oko pola miliona građana moći će, ako žele, da ostvare ovu olakšicu. To znači da će tim građanima mesečno kućni budžet biti veći za 50 evra u proseku, jer će im za toliko biti manja rata za otplatu kredita."

Na pitanje šta je garancija da opet neće doći do tenzija u Vladi sa Dinkićem, Tadić je ponovio da "ne možete istovremeno biti član i Vlade i opozicije".

"Beograd ne zanima folklorni pristup Prištine pregovorima"

Na pitanje o mogućem ishodu pregovora s Prištinom, s obzirom na to da prištinska strana ne propušta nijednu priliku da naglasi da je reč o tehničkim pitanjima dve suverene države, a srpska da podseti da će i status doći na red, Tadić je rekao da je taj pristup Prištine očekivan, ali da Beograd "nema vremena da obraća pažnju na taj ‘folklorni’ aspekt ovog političkog procesa".

"Svi su svesni da nismo, niti ćemo, priznati nezavisnost, a ušli smo u dijalog u nameri da rešimo istorijski konflikt dva naroda. Jer, konflikte moramo ostaviti iza sebe, EU neće da se u njene okvire unose konflikti, kao što je i za nas same odlaganje rešavanja istorijskih sporova vrlo štetno", rekao je predsednik Srbije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend