Srbija

Nema opasnosti u Srbiji

Povećano prisustvo joda 131 u Srbiji je u okviru je normalnih prirodnih varijacija i ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, ocenjuju zvaničnici.

Iz Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost kažu da se prate merna mesta i da se podaci o radioktivnosti u Srbiji objavljuju svakih pola sata.

Direktorka agencije dr Mirjana Radenković je dodala da postoji opasnost da zračenje dođe do Srbije ukoliko velika količina radioaktivnih materija dospe u vazdušne mase koje bi ih prenele u druge delove sveta.

Ona Prema rečima direktorke Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost dr Mirjane Radenković u Srbiji su uvedene posebne mere koje podrazumevaju kontrolu radioaktivnosti proizvoda koji dolaze iz Japana ili su poreklom iz te zemlje.

Ona je rekla da situacija oko nuklearne elektrane Krško u Sloveniji nije zabrinjavajuća zbog toga što je ta elektrana trenutno zaustavljena zbog tehničkog kvara na sistemima koji nisu direktno povezani sa radioaktivnim materijalima.

"U Krškom nema ispuštanja radiokativnosti. Nikakvo upozorenje nije dato čak ni u tom mestu", rekla je dr Radenković.

MUP: Uobičajene vrednosti

Detektovane radioaktivne čestice u Srbiji, prema informaciji Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, daleko su ispod nivoa opasnosti po zdravlje ljudi, saopštio je MUP.

"Oblak koji nosi radioaktivne čestice iz elektrane Fukušima stigao je do Evrope, ali nema potrebe za brigu povodom nivoa zračenja u Srbiji niti bilo gde u Evropi", ističe se u saopštenju.

Kako je navedeno, "vrednosti na stanicama sistema rane najave akcidenta radijacije u Srbiji su u opsegu uobičajenih vrednosti".

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend