Srbija

NUNS: Učestvovaćemo samo na javnom delu sastanka vlasti i opozicije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da će učestvovati na sastanku vlasti i opozicije posvećenom medijima koji će se održati u ponedeljak na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ali samo u prvom delu koji će biti javan. Prethodno je Udruženje novinara Srbije (UNS) navelo da neće prisustovati sastanku koji ne omogućava prisustvo svim zainteresovanim novinarima. Po dosadašnjim najavama samo će prvi deo sastanka biti otvoren za javnost, a nakon sastanka biće održana konferencija za medije.

„Izvršni odbor NUNS-a je odlučio da prihvati poziv kako bi još jednom ponovio stavove Udruženja o ugroženosti slobode informisanja i izražavanja, bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika, neravnopravnom položaju medija i drugim temama i problemima koji direktno ugrožavaju pravo građana na potpuno, objektivno i svestrano informisanje”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

U saopštenju se ističe da Izvršni odbor, međutim, smatra da predstavnici NUNS-a ne treba da učestvuju u zatvorenom delu sastanka jer o medijskim slobodama treba razgovarati javno.

„Zato će NUNS javno saopštiti svoje ocene stavova vlasti i opozicije koji budu saopšteni nakon sastanka”, dodaje se u saopštenju.

Prethodno je Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo da ne može da prihvati poziv da učestvuje na sastanku posvećenom medijima jer, kako su naveli, nije uvažen zahtev UNS-a da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

To udruženje pozvalo je organizatore da sastanke otvore za javnost i istaklo da neće podržati „dogovor vlasti i opozicije o medijima postignut mimo demokratskih pravila, van institucija i u odsustvu javnosti”.

Da sastanku koji nije javan neće prisustvovati ni Stranka slobode i pravde, potvrdila je potpredsednica te stranke i poslanica Marinika Tepić. Kako je navela, za njih je zatvorenost sastanka „crvena linija”.

Podsetimo, treći po redu sastanak održaće se u ponedeljak, 19. avgusta, na Fakultetu političkih nauka, a tema je rad medija tokom izbornog ciklusa.

Kako je za Insajder rekao izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, prvi deo sastanka biće otvoren za javnost, a nakon njegovog završetka biće održana konferencija za medije.

„Odlučili smo da prvi deo sastanka bude otvoren za javnost. Tačnije, na njemu će biti prisutne kamere, a novinari će moći iz susedne slušaonice da prate direktan prenos. Drugi deo sastanka biće zatvorenog tipa, a kad bude završen biće održana konferencija za novinare”, kaže Antonijević.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend