Srbija

NVO: Zaustaviti dalje urušavanje pravosudnih institucija preko napada tabloida

Organizacije civilnog društva pozvale su danas Državno veće tužilaca (DVT), Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva (VSS) da zaustave dalje urušavanje institucija preko napada tabloida na pojedine članove DVT-a, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme.

„Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove te institucije. Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kao stavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove DVT, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme“, navodi se u saopštenju.

Oni navode da svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa, međutim, kako kažu, “brza reakcija i objavljivanje ‘mišljenja Etičkog odbora’ stvorila je utisak u javnosti da je krivica utvrđena”.

Kako kažu, cela stvar je prepuštena „kreiranim konstrukcijama, tabloidima i provladinim nevladinim organizacijama”.

„Upozoravamo da je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji se usude da javno iznesu kritički stav vezan za dešavanja u profesiji“, navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Fondacija za otvoreno društvo, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija, Srbija u pokretu, Centar za praktičnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš, Katalist Balkans, Odbor za ljudska prava Negotin, Partneri Srbija i Novi optimizam.

Podsetimo, pre nekoliko dana jedan tabloid je na naslovnoj strani objavio da je tužilac Stanislav Dukić, koji je i član Državnog veća tužilaca (DVT), slavio 50. rođendan „sa ljudima iz kriminalnog miljea dobro poznatog policiji”. Prema navodima tabloida, na Dukićevom slavlju u hotelu na Banovom brdu bio je i Goran Ilić, zamenik predsednika DVT, tela koje bira i razrešava tužioce, kao i Zoran Vidaković, disciplinski tužilac DVT.

Sve navode tabloida, pomenuti tužioci odmah su demantovali.

Ipak, republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja se već godinama nije pojavila u javnosti da odgovori na brojna pitanja iz nadležnosti javnog tužilaštva, nije poverovala kolegama i pokrenula je postupak provere navoda iz tabloida. 

Lično ona je inicirala sastanak Etičkog odbora Državnog veća tužilaca na kome bi se razmatrali postupci tužioca koji su bili na proslavi. U ponedeljak je Odbor odlučio da slučaj prosledi Disciplinskoj komisiji, a pred Odborom su se izjasnili i tužioci odbacujući sve navedeno iz teksta ovog tabloida.

O slučaju objavljivanja fotografija sa proslave rođendana tužioca reagovao je i sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić, koji je gostujući na TV N1 rekao da treba ispitati ovaj slučaj ali i da postoji ozbiljna sumnja da je ceo slučaj smišljen u cilju targetiranja i zastrašivanja pojedinih „neposlušnih“ sudija i tužilaca. Kako Majić kaže, hitna reakcija republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac samo je jedan od razloga da tako misli.

On je ocenio i da su “zatajile službe bezbednosti ako je istina da tužioci imaju kontakt s kriminalcima”, kao i i da je pravo pitanje zašto su ove informacije otišle u medije, a ne u tužilaštvo gde bi trebalo da se sprovede istraga.

Krajem prošle nedelje reagovalo je i Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL). Oni su tada izrazili zabrinutost jer se, kako kažu, stiče utisak da vlasti Srbije nisu preduzele efektivne mere kojem bi zaštititile sudije i tužioce koji slobodno govore o problemima u sudstvu i tužilaštvu ili imaju kritički odnos prema predloženim amandmanima za promenu Ustava što je inače garantovano sudskim i tužilačkim zakonima, kao i međunarodnim standardima.

Iz ovog udruženja su tada rekli da će se obratiti vlastima Srbije radi eventualnog dolaska u monitoring misiju, tokom koje bi predstavnici MEDEL-a razgovarali o slobodi izražavanja sudija i tužilaca i slobodi odlučivanja pojednih pravosudnih institucija, kao i da će, s obzirom na to MEDEL ima status posmatača u Savetu Evrope i kontakte sa Evropskom unijom, izveštaj montoringa biti prosleđen tim institucijama.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend