Srbija

Obradović i Bakić saglasni o stanju u državi, ali ne i oko metode borbe

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je za N1 da Savez za Srbiju više nema šta ni sa kim da razgovara o izborima koji bi se održali u martu naredne godine, već da pristaju samo na odlaganje izbora uz obavezujući sporazum o izbornim uslovima sa vladajućim strankama, i prelaznu tehničku vladu, najamanje devet meseci do održavanja izbora. Sociolog Jovo Bakić je, s druge strane, ocenio da Aleksandar Vučić može da potpiše bilo šta, a da to ne primeni, jer neće sa vlasti otići tako lako.

Obradović i Bakić saglasili su se u emisiji „360 stepeni“ televizije N1 da je stanje u zemlji katastrofalno, i da je za to najodgovornija vladajuća stranka, ali su imali značajna razmimoilaženja kada je reč o metodama borbe da se to stanje popravi.

Rešenje koje opozicioni Savez za Srbiju nudi je bojkot, objasnio je Obradović. Podsetio je da odluka o bojkotu nije doneta „preko kolena“, predočivši u emisiji zajedničke zahteve opozicije za fer i slobodne izbore od 2015. godine do danas, koji nikada nisu ispunjeni.

Sporazum sa narodom koji je potpisalo 200.000 građana, podsetio je Obradović, u svojoj drugoj tački previđa bojkot izbora ukoliko se ne uspostave fer uslovi.

„Jedina normalna stvar u nenormalnom političkom poretku je da bojkotujete Skupštinu, da bojkotujete izbore, i uskratite legitimitet nenormalnom“, poručio je lider Dveri, ističući da SZS ima pošten predlog – da se sa vladajućim strankama potpiše obavezujući sporazum o izbornim uslovima, zasnovan na preporukama stručnog tima „1 od 5 miliona“, a zatim i da se formira prelazna, tehnička vlada koja bi garantovala njegovo sprovođenje, najmanje devet meseci do izlaska na birališta.

Takvo rešenje, kako kaže, nije ništa neuobičajeno, i već je primenjeno u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend