Srbija

Od berbe 2009. i do osam miliona boca vina sa poreklom

Vinari iz Srbije bi, prema novoj klasifikaciji vina i novouvedenom označavanju evidencionim markicama, trebalo da proizvedu osam miliona boca vina sa geografskim poreklom od berbe 2009. godine, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo pljoprivrede.

"U ovom trenutka se u sistemu proizvodjača vina sa geografskim poreklom nalazi 56 vinara sa 161 vrstom vina, što je nekoliko puta više nego pre tri godine kada je u Srbiji sedam vinarija pravilo 15 vrsta vina sa geografskim poreklom", rekao je savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Darko Jakšić.

Na predstavljanu novog sistema klasifikacije vina i evidencionih markica on je precizirao da je od septembra do sada, od tih 56 proizodjača koji su Ministarstvu poljoprivrede predali elaborate za dobijanje dozvola za proizvodnju, "njih sedam već preuzelo evidencione markice za 14 vrsta vina, dok su ostali zahtevi u proceduri".

Savetnica u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Kuzmanović kazala je da će se odobrenje za proizvodnju vina sa geografskim poreklom davati svake godine i da će ceo sistem kontrolisati ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda i ovlašćenim laboratorijama.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend