Srbija

„Operacije rađene u bolnicama OVK“

Hirurški zahvati nad žrtvama trgovine organima izvođeni su u domovima zdravlja ili bolnicama koji su tokom rata korišćeni za lečenje vojnika OVK, piše Politika.

Politika saznaje da su ovo neki od rezultata dosadašnje istraga Tužilaštva za ratne zločine.

U kliničko-bolnički centar "Majka Tereza" u Tirani tokom 1999. godine primljeno je 75 pacijenata sa Kosmeta, dok je u Univerzitetsku bolnicu u Skoplju sa dijagnozom teške insuficijencije bubrega primljeno 70 pacijenata sa Kosova i Metohije, piše Politika.

U Tirani je urađeno nekoliko presađivanja bubrega.

U istoj bolnici je od 75 pacijenata zadržano njih 35, dok su ostali prevezeni u Italiju (25) i Austriju (15) gde su čekali na presađivanje. Srpsko tužilaštvo kao jedan od dokaza za tvrdnju o sumnjivim organima navodi izjavu doktora Sulejmana Kodra, šefa odeljenja za transplantacije KBC "Majka Tereza" u Tirani.

On je novinarki "TV Top njuz" iz Tirane Bljerini Moki ispričao da su u ovoj bolnici zabeleženi slučajevi presađivanjaorgana od nepoznatih donora, ali da se "hirurzi ne mogu smatrati odgovornim za to".

Za iste potrebe korišćeni su deo bolnice u kasarni "Bajram Curi", dom zdravlja u fabrici "Koka-Kole" u Tirani, neuropsihijatrijska bolnica u zatvoru broj 320 u mestu Burelj i privatna kuća adaptirana u bolnicu u blizini mesta Tropoja, takozvana žuta kuća.

Pored tih lokacija, srpsko tužilaštvo raspolaže podacima da je postojao i ilegalni zatvor u rudniku Deva koji se nalazi u pograničnom delu između Kosmeta i Albanije, jedan kraj tunela je na Kosmetu, a drugi u Albaniji.

Do ovih podataka, Tužilaštvo za ratne zločine je došlo istragom na slučaju "33-08", pod radnim nazivom "Trgovina ljudskim organima". Predmet je otvoren pre dve godine, kako bi se proverile tvrdnje koje je Karla del Ponte, bivši glavni tužilac Haškog tribunala, iznela u svojoj knjizi "Lov, ja i ratni zločini".

Tužilaštvo za ratne zločine došlo je i do informacija o postojanju masovnih grobnica na teritoriji Albanije u kojima su sahranjeni posmrtni ostaci zarobljenika.

Sumnja se da se masovne grobnice nalaze u blizini Tropoje (močvara-peščara u kojojse nalazi najmanje 70 tela ubijenih Srba, Roma i Albanaca), zatim u rudniku Deva sa albanske strane i u blizine takozvane žute kuće, navodi "Politika".

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend